Ruská stíhačka Su-27 v blízkosti švédského letounu.

Ruská stíhačka Su-27 v blízkosti švédského letounu. | foto: Försvarets radioanstalt (FRA)

Rusové dráždí ve vzduchu. Stíhačka jen těsně minula švédský letoun

  • 1783
Švédská tajná služba zveřejnila fotografii ruské stíhačky Su-27 v bezprostřední blízkosti švédského průzkumného letounu. Ruská agresivita v mezinárodním vzdušném prostoru podle švédské rozvědky roste. K podobným incidentům podle ní došlo již několikrát.

„Nemůžeme upřesnit, kdy a kde se to stalo, můžeme jen říci, že je to příklad chování, na které jsme dosud nebyli zvyklí,“ citoval server The Local Národní obrannou radiovou službu (FRA), která má na starosti elektronickou výzvědnou činnost.

Na fotografii je ruský přepadový stíhací letoun Su-27, který je jen několik metrů od švédského průzkumného letadla. Dobře viditelná je také výzbroj, kterou ruská stíhačka nese v podvěsu. 

Rusko je podle FRA v poslední době mnohem agresivnější než dříve. Ruský stroj podle ní letěl „v neobvykle provokativní“ vzdálenosti od švédského letounu. „Na tomto snímku je jen jeden z příkladů. Máme jich ale dost na to, abychom mohli potvrdit trend, který se liší od toho, co jsme dosud vídali,“ dodala FRA.

Švédsko i Finsko v posledních měsících zaznamenaly řadu případů, kdy ruské vojenské letectvo narušilo jeho vzdušný prostor. Zářijový incident, při kterém dva ruské stroje pronikly do švédského vzdušného prostoru, skončil formálním protestem, který Stockholm předal ruskému velvyslanci. Už v srpnu kritizoval Moskvu finský premiér Alexander Stubb, který Rusko obvinil z provokací.

Také v minulosti docházelo pravidelně k narušení vzdušného prostoru ruským letectvem, nyní jsou ale tyto případy ostřeji sledovány kvůli krizi na Ukrajině. Například loni se do médií dostala zpráva, že ruské letectvo uskutečnilo během Velikonoc simulovaný útok na Stockholm, na který švédské vzdušné síly nedokázaly včas reagovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video