Policie před střední školou v Red Lake

Policie před střední školou v Red Lake, kde útočník zastřelil nejméně devět lidí a pak sebe. (22. března 2005) | foto: ČTK

Střelec ze školy obdivoval Hitlera

  • 356
Patnáctiletý americký školák, který v Minnesotě postřílel devět lidí, byl častým hostem internetových diskusních fór pravicových extremistů. Uvádí to lokální list Pioneer Press. Jeho reportéři zjistili, že střelec obdivoval Adolfa Hitlera a o střelbě mluvil už před rokem.

Podle Pioneer Press vystupoval mladík v internetových diskusích jako Hitlerův příznivec. Používal přitom německé jméno Todesengel (anděl smrti).

Podle spolužáků chodil do školy v tmavém kabátu a nejraději poslouchal hudbu Marylina Mansona. Podle kamarádů už před rokem vyprávěl, že plánuje "velkou střelbu".

Chlapcovi příbuzní říkají, že ho spolužáci často ponižovali. "Teď už to nesnesl a vybuchl," myslí si příbuzní. Zaměstnanci školy střelce popisují jako samotáře. Byl prý inteligentní, ale škola ho nebavila.

Hoch navíc přišel o otce, který před čtyřmi lety spáchal sebevraždu, matka žije v ústavu, protože má po nehodě poškozený mozek, uvedl s odvoláním na americký tisk německý zpravodajský server Netzeitung.

Patnáctiletý chlapec podle policistů zastřelil nejdřív svého dědečka a jeho přítelkyni. Pak vtrhl do školy, kde zabil pět studentů, učitelku a člena ochranky. Nakonec obrátil zbraň proti sobě. Patnáct lidí bylo zraněno. - více zde

Podle amerického deníku Star Tribune jsou všichni žáci střední školy v Red Lake indiánského původu. Úroveň vzdělání na této škole prý není nikterak vysoká. V oblasti nedaleko kanadských hranic je čtyřicetiprocentní nezaměstnanost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video