Student, svědek útoku

Student, svědek útoku - Student podává svědectví o incidentu na melbournské univerzitě Monash, kde střelec zabil dva jeho spolužáky a pět dalších zranil. (21. října 2002) | foto: Reuters

Střelec v Melbourne zabíjel studenty

  • 23
Na melbournské univerzitě se střílelo. Muž ozbrojený několika zbraněmi vnikl do učebny, kde zastřelil dva studenty a pět dalších zranil. Pak ho přemohli spolužáci obětí. "Oba mrtví jsou na pohled Asiaté," uvedl policejní komisař Craig Sharkie. Útok přišel v době, kdy je Austrálie ještě rozrušená z bombového útoku na ostrově Bali, při němž zahynulo několik desítek Australanů.

Pět raněných rozvezly sanitky a vrtulník do melbournských nemocnic, dva jsou ve vážném stavu. Útočníka policie zatkla. Zatím není zřejmé, jaký měl pro svůj brutální čin motiv.

Střelba se odehrála v šestém patře budovy v areálu Monash University na předměstí druhého největšího australského města Melbourne. Vysoká škola má šest kampusů v Austrálii a po jednom v Malajsii a Jižní Africe.

Mluvčí záchranky uvedl, že ošetřit potřebovalo osm lidí. Někteří z nich měli střelná zranění. "Všichni mrtví a ranění jsou studenti," potvrdil v australském rádiu rektor univerzity Peter Darvall.

Studentka Samara právě čekala o patro níže na hodinu indonéštiny. Vtom zaslechla střelbu a strašlivý křik. "Bylo to hrozné," řekla rádiu, "slyšeli jsme někoho křičet: Můj bože, můj bože, honem ven, pomozte, pomozte, ven. Dali jsme se na útěk."

"Po tom, co se stalo na Bali, nás nejdříve napadlo, že jde o bombový útok," přiznala dvacetiletá studentka humanitních věd Claire Fricková. "Až pak nám někdo řekl, že se střílelo." Studentka Michelle Buttonová řekla, že střelec také vypadal jako Asiat.

Studenti podle policejního vyšetřovatele Trevora Parkse zabránili mnohem větším ztrátám na životech tím, že střelce přemohli. "Provedli skvělou věc a zabránili tak dalším obětem a raněným, ve třídě bylo opravdu mnoho zbraní," řekl Parks reportérům.

Nejhorší masakr v australských moderních dějinách se odehrál v roce 1996. Osamělý střelec Martin Bryant zabil 35 lidí ve městě Port Arthur na Tasmánii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video