Hotel Ghazala Gardens po útoku teroristů

Hotel Ghazala Gardens po útoku teroristů. (27. července 2005) | foto: Ayman, Reuters

Stopy teroru v Egyptě vedou k loňským útokům

  • 3
Vyšetřovatelé útoků v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se domnívají, že výbuchy souvisejí s loňskými výbuchy v letovisku Taba. Podle agentury AFP experti zjistili, že při obou atentátech byl použit stejný druh výbušniny. Policie hledá víc než deset podezřelých Egypťanů.

Egyptské bezpečnostní složky podezřelé hledají v horách na jihu Sinajského poloostrova. Z útoků viní domácí islámské radikály.

Mezi hledanými jsou i místní beduíni, kteří mají v horách vesnice. Beduíni také tvoří velkou část ze 175 zadržených, od kterých si policie slibuje informace o atentátnících.

Tělo jednoho ze sebevražedných atentátníků z Šarm aš-Šajchu patří podle policie beduínovi Jusúfu Badranovi. - více zde

Vyšetřovatelé odebrali vzorky DNA členům čtyř rodin z okolí města el-Ariš. Ty chce porovnat s DNA pravděpodobných sebevražedných atentátníků.

Útoky zřejmě mají spojitost
Agentura Reuters připomíná, že v el-Ariši měli základnu teroristé, kteří spáchali loňské říjnové útoky v Tabě. Podle úřadů je provedla skupina beduínů pod vedením muže palestinského původu, zahynulo při nich 34 lidí. - více zde

Teroristické útoky v Šarm aš-Šajchu a Tabě navíc spojuje i podobný způsob provedení a výběr cílů. V Tabě zaútočili atentátníci na hotel Hilton, hotel plný cizinců byl jedním z terčů i při útoku v Šarm aš-Šajchu. Agentura AFP navíc informovala o zjištění policejních pyrotechniků, kteří tvrdí, že při obou útocích byl použit stejný druh výbušnin.

Úřady také definitivně potvrdily, že šest Pákistánců, kteří byli původně z účasti na útocích v Šarm aš-Šajchu podezíráni, nemají s terorismem nic společného. Muži v Egyptě ilegálně pracovali. O tom, že nespáchali útoky, mluvil už v úterý egyptský velvyslanec v Pákistánu. - více zde

Liga arabských států oznámila, že její summit plánovaný na srpen do Egypta, by se mohl konat v Šarm aš-Šajchu postiženém teroristickými útoky, při kterých minulý týden zahynulo podle zdravotnických zdrojů 88 lidí. "Konání summitu v Šarm aš-Šajchu by bylo porážkou teroristů," prohlásil mluvčí ligy Husam Zaki.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video