Starý Smokovec se znovu jmenuje Vysoké Tatry

- Vysoké Tatry jsou opět Vysokými Tatrami. A nejen jako nejmenší velehory světa, nýbrž i jako město, které leží na jejich úpatí. Nový slovenský kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy totiž vyslyšel vůli drtivé většiny tamních obyvatel a nařídil, že město Starý Smokovec se bude znovu jmenovat Vysoké Tatry - tedy stejně, jako se jmenovalo předtím, do roku 1990.
Tehdy se vznikem samospráv vznikla otázka, jestli obce mají zůstat samostatné, nebo zda jako dříve bude pouze jedna, která zastřeší všech patnáct částí města Vysoké Tatry. Zvítězila druhá alternativa, ale navzdory odporu většiny obyvatel Vysokých Tater se toto dvaapadesát kilometrů dlouhé město přejmenovalo na Starý Smokovec.
V roce 1996 uspořádali Tatranci místní referendum, kterého se zúčastnilo šedesát procent voličů, z nichž pětadevadesát procent hlasovalo za obnovení původního názvu. "Mečiarova vláda to nerespektovala s tím, že město se nemůže jmenovat jako pohoří," říká bývalý zástupce primátora Starého Smokovce a iniciátor plebiscitu Ján Šimko.
Tatranci byli vždy velcí patrioti. Tradičně těžili z cestovního ruchu, vždycky patřili ve svém regionu k vyšší třídě a na obyvatele níže položených měst a vesnic z okolí nahlíželi jako na chudé sousedy, kteří se v jejich ráji mohou maximálně tak zaměstnat.
Tato hrdost a sebevědomí místních obyvatel dokonce v jisté podobě přetrvaly i za období vlády komunismu. Vesměs totiž platilo a platí místní pravidlo, že ve Vysokých Tatrách se vždycky daly a dají vydělat slušné peníze jinak než třeba prací ve fabrice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video