Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Stařešinové zakázali v indické vesnici sňatky z lásky

  • 446
Rada starších v převážně muslimské vsi Asara v indickém státě Uttarpradéš vyrazila do boje proti neřesti a zakázala sňatky z lásky. Ženy mladší čtyřiceti let také nesmí chodit ven bez doprovodu nebo telefonovat z mobilu na veřejnosti. Rozhodnutí rady sice nejsou zákonná, nicméně na obyvatele mají vliv.

Nařízení pančajátu (vesnické rady) v Asaře už prošetřuje severoindická policie. Rada starších totiž rozzuřila nejen aktivisty za ženská práva, ale i indického ministra vnitra Palaniappana Čidambarama. Ten prohlásil, že podobná nařízení nemají místo v moderní demokratické společnosti.

Rada starších z Asary se postavila nejen proti sňatkům z lásky a dovolila jen ty domluvené rodiči, ale také přikázala ženám mladším čtyřiceti let vycházet ven jen v doprovodu, nosit závoje a trvá na tom, aby netelefonovaly z mobilu na veřejnosti.

Takzvaný pančaját se obvykle skládá z několika vážených vesnických starců, kteří působí coby sociální a morální autority obce. A i když jejich rozhodnutí nejsou právně závazná, obvykle ale mají obrovský vliv na obyvatele vsí.

Někdy bývají obviňování třeba z toho, že posvěcují "zabití ze cti" žen, které podle přísných morálních hodnot zostudily rodinu, upozornila agentura AFP.

Sňatky z lásky poškozují váženost rodičů, míní rada

Členové pančajátu v Asaře listu Mail Today sdělili, že pravidla mají ochránit ženy od špatných vlivů ve společnosti. Například dle Sattára Ahmeda jsou sňatky z lásky škodlivé a ostudou společnosti. "Je to velmi bolestné pro rodiče, hlavně pro rodiny dívek, protože tyto sňatky (z lásky) poškozují jejich váženost," řekl.

Samotní obyvatelé obce jsou prý s nařízením pančajátu spokojeni. "Mobily jsou prokletí, zejména pro dívky. Byl bych ještě šťastnější, kdyby pančaját zakázal dívkám používání mobilních telefonů úplně," prohlásil například Tarun Čaudrí.

Organizace na ochranu ženských práv jsou ale pobouřeny. "Zmínka, že ženy do čtyřiceti let potřebují ochranu a musí být kontrolovány, je extrémně šovinistická a podkopává všechny základní normy," reagovala Sudha Sundar Ramanová, ředitelka organizace All India Democratic Women's Association.

Uttarpradéš, Indie

Uttarpradéš, Indie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video