Majordomus jedenácti amerických prezidentů Wilson Roosevelt Jerman | foto: Tina Hager / George W Bush Presidential Library

Sloužil jedenácti prezidentům. Zemřel oblíbený majordomus Bílého domu

  • 4
Ve Spojených státech před několika dny v souvislosti s koronavirem zemřel někdejší majordomus Bílého domu Wilson Roosevelt Jerman. Bylo mu 91 let. Během své kariéry pracoval pro jedenáct prezidentů, tím posledním byl Barack Obama, který ho za věrnou službu také vyznamenal.

„Byl autentický. Byl tichý, ale přísný muž. Velmi štědrý, nikdy se nerozčiloval, nestěžoval si. Vždy říkal, že žil požehnaný život,“ popsala dlouholetého majordoma jeho vnučka Shanta Taylor Gayová. Zemřel 16. května na komplikace spojené s nákazou koronaviru.

Jerman začal pracovat jako uklízeč v sídle amerických prezidentů v roce 1957 za vlády Dwighta D. Eisenhowera. Na pozici majordoma byl povýšen v době, kdy byl Bílý dům domovem Johna F. Kennedyho a jeho rodiny. Údajně se o to zasadila tehdejší první dáma Jacqueline Kennedyová Onassisová. 

V devadesátých letech odešel do důchodu, s nástupem Baracka Obamy se však do Bílého domu vrátil na poloviční úvazek. Tehdy působil jako vrchní číšník. Definitivně se stáhl v roce 2012.

Bývalá první dáma Michelle Obamová ve čtvrtek americké televizi CNN řekla, že Jerman „díky své laskavosti a péči po desetiletí pomáhal dělat z Bílého domu domov pro první rodiny, včetně té naší“. Když Jerman v roce 2011 utrpěl mozkovou mrtvici, postarali se Obamovi o to, aby se mu v nemocnici dostalo řádné péče, a posílali mu tam květiny. 

Michelle Obamová do svých memoárů nazvaných Becoming (Můj příběh) zařadila fotografii, na níž je i Jerman. Předchůdci Obamových, exprezident George W. Bush s manželkou Laurou, v prohlášení pro stanici NBC uvedli, že Jerman byl velmi milý člověk. 

Majordomus Bílého domu Wilson Roosevelt Jerman nosil na hrudi odznak s prvním afroamerickým prezidentem Barackem Obamou. (11. prosince 2009)

„Byl tím prvním, koho jsme ráno při odjezdu z rezidence viděli, a také tím posledním, když jsme se večer vraceli,“ vzpomínají. Obama Jermanovi za jeho věrnou službu udělil minci a plaketu za každého prezidenta, pro nějž za ta léta pracoval.

Hlavní majordomus Bílého domu má na starosti domácnost americké první rodiny. Dohlíží na práci několika desítek lidí včetně kuchařů, uklízečů, komorníků nebo sklepníků. Britská BBC píše, že Jerman je důležitou postavou i pro ty, kteří se zabývají historií Afroameričanů a jejich rolí v politickém životě v USA. 

Podle Korithy Mitchellové, odbornice na afroamerickou literaturu ze státní univerzity v Ohiu, musel jako velkou satisfakci na konci své kariéry vnímat to, že Američané v roce 2008 do Bílého domu zvolili Baracka Obamu jako prvního černošského prezidenta. „Musel to pociťovat jako vítězství,“ řekla Mitchellová.

Jermanova smrt zasáhla také Clintonovy:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video