Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spojenci znovu ostřelovali irácké radary

  14:13
- Americké stíhačky, hlídkující nad severní bezletovou zónou, ve čtvrtek znovu ostřelovaly protiletadlové radary irácké armády. Oznámil to mluvčí amerického ministerstva obrany s tím, že šlo o dva samostatné případy a že se všechna americká letadla vrátila v pořádku na základnu. Již čtvrtý den po sobě tak dochází ke konfrontaci mezi iráckou protiletadlovou obranou a spojeneckými letadly, které kontrolují dodržování bezletových zón.

Podle mluvčího odpálila hlídkující stíhačka F-16 protiradarovou střelu HARM na irácký radar, který ji zaměřil. V druhém případě letoun F-15 vyslal řízenou střelu do předpokládaného stanoviště protiletadlových raket. Oba incidenty se odehrály severně od města Mosul.

Irák požaduje ukončení embarga
Irák požaduje ukončení obchodního embarga, které proti němu vyhlásila OSN po válce v Perském zálivu v roce 1991.
"Jsme toho názoru, že embargo vůči Iráku musí být ukončeno úplně a okamžitě," prohlásil ve čtvrtek vládní mluvčí po jednání prezidenta Saddáma Husajna s poradci. Podle mluvčího musí definitivní řešení zahrnovat také "kompenzace, které Iráku náleží v důsledku agresí vůči němu v době od roku 1991 do současnosti".

Irák tvrdí, že zasáhl spojenecké letadlo, spojenci to vyvracejí
Irák ve středu oznámil, že jeho protiletadlová obrana zasáhla jedno ze spojeneckých letadel hlídkujících nad bezletovou zónou na severu země. Británie a USA téměř vzápětí zprávu dementovaly. Mluvčí britského ministerstva zahraničí řekl, že všechna letadla se vrátila v pořádku na základnu

"Nic nenasvědčuje tomu, že zpráva (Iráku) je správná. Všechna naše letadla se vrátila na základnu," řekl mluvčí Pentagonu podplukovník Steve Campbell.
Mluvčí irácké armády prohlásil, že irácká protiletadlová obrana včera střílela na nepřátelská letadla a že z hraničního postu bylo vidět, že jedno z letadel bylo zasaženo.
Americké ministerstvo obrany ještě před tím hlásilo, že američtí piloti reagovali na akci irácké protiletadlové obrany a na několik raketových základen u severoiráckého Mosulu stříleli.
Campbell měl informace, že akce se zúčastnily čtyři stíhačky F-15, které vypálily na základnu dvě řízené střely s plochou dráhou letu AGM-86C, které prý zasáhly cíle velmi přesně. Letadla F-16 a EA-6 Prowler použily protiradarové střely HARM.
Čtvrteční incidenty jsou opakováním úterních akcí a jak uvádějí americké zdroje, scénář je vždy stejný: irácký radar zaměřuje spojenecká letadla a piloti v sebeobraně útočí na aktivizované protiletecké základny.
Čtvrteční akce v severním bezletovém pásmu byla třetí tento týden a sedmá od prosincových britsko-amerických útoků na Irák v obou zónách.

Irák sdělil, že se chce dohodnout
Irácký vládní mluvčí ve středu sdělil, že jeho země je ochotna dialogem řešit problémy, do kterých se dostala vojenskou konfrontací se Spojenými státy a Velkou Británií. "Irák považuje za nutný vyvážený dialog, založený na dobré vůli, s cílem nalézt praktické východisko ze situace," prohlásil mluvčí k úterní schůzce Saddáma Husajna s jeho poradci.
Prohlášení je považováno za snahu zmírnit dopad předchozích slovních výpadů Iráku proti některým arabským zemím, zejména proti Saudské Arábii a Kuvajtu. Přesto však Bagdád mírnější formou nadále požaduje odsouzení těch, kdo podporují americko-britské údery proti němu.
"Správné řešení krize by mělo považovat agresi cizí síly vůči kterékoli arabské zemi za agresi vůči celému arabskému národu," uzavírá prohlášení Iráku.

Spojené státy zaútočily v úterý již podruhé v tomto týdnu
Spojené státy v úterý ohlásily nový útok spojeneckého letadla proti cíli na severu Iráku. Mluvčí Pentagonu ve Washington oznámil, že spojenecký letoun kontrolující severní bezletovou zónu odpálil raketu proti iráckému radarovému stanovišti a poté se vrátil nepoškozený zpět na základnu. Jedná se již o druhý incident v tomto týdnu. Letoun F-16 amerického letectva kontrolující severní bezletovou zónu odpálil vysokorychlostní protiradarovou raketu (HARM) proti iráckému radarovému stanovišti. Výsledek zatím není známý.
""Radar představoval ohrožení pro koaliční síly v oblasti. Letoun a posádka se z akce vrátili v pořádku a jediná škoda je na irácké straně," uvedl mluvčí Steve Campbell.

Spojenecké stíhačky ostřelovaly irácké cíle i v pondělí
Americké stíhačky kontrolující severní bezletovou zónu nad Irákem v pondělí zahájily palbu na dva irácké radary pro navádění protiletadlových raket, které je předtím zaměřily.
Mluvčí Pentagonu uvedla, že letadla byla na běžné kontrolní hlídce, když se na ně nedaleko Mosulu v 10:45 místního času zaměřil naváděcí protiletadlový radar. To piloti v souladu s instrukcemi považovali za bezprostřední ohrožení a odpálili proti radaru samonaváděcí bomby a protiradarovou raketu.
"Posádky jednaly v sebeobraně a napadly palbou stanoviště protiletadlových raket, protože ty představovaly nebezpečí pro spojenecká letadla," upřesnila mluvčí s tím, že šlo o letouny F- 15, které svrhly řízené pumy, a F-16, který odpálil vysokorychlostní protiradarovou raketu (HARM).
Irácké zařízení bylo poškozeno, americká letadla se v pořádku vrátila na základnu Incirlik v jihovýchodním Turecku.

Irák požaduje zrušení sankcí
"Volání Iráku po revizi sankcí je pro OSN důležitou zkouškou, ale není jisté, zda je Bagdád v této otázce schopen dohodnout se na domácím poli," prohlásil v pondělí v New Yorku generální tajemník OSN Kofi Annan.
K Iráku se vyjádřil ve Washingtonu také šéf Zvláštní komise OSN pro dohled nad plněním podmínek příměří s Irákem Richard Butler. "Práce komise není u konce," řekl s tím, že nemá v úmyslu podat demisi, jak požadují Bagdád a Moskva. Připustil však, že UNSCOM by se měla "modernizovat".
Butler oznámil, že pozastavil lety amerických průzkumných letounů U-2 nad Irákem na dobu, kdy Rada bezpečnosti projednává budoucí podobu kontrol iráckého arzenálu. "Pozastavuji nyní tyto lety, aby nebylo možné si něco vysvětlovat mylně, zatímco Rada řeší současnou krizi," řekl.
Letouny U-2 vybavené nejmodernější elektronikou a létající ve velkých výškách mimo dosah irácké protivzdušné obrany poskytovaly inspektorům OSN důležité informace, které podle agentury Reuters ztěžovaly Bagdádu jeho snahu ukrývat své zbrojní programy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Radar, Raketa, Stíhačka

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...