Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 17. 10. 2001 1:33

Spojenci útočí na Afghánistán - úterý 16. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 15.10. | den následující - 17.10. |

05:55
Indonéské hlavní město Jakarta v úterý ztichlo. Radikální muslimské skupiny kritizují praktiky místní policie. Při protiamerickém protestu před parlamentem bylo v pondělí zraněno přes deset lidí. Policie proti davu zasáhla slzným plynem a obušky. Fronta na obranu islámu tvrdí, že od vypuknutí protestů v Jakartě pohřešuje 113 svých členů.
05:15
Firmy, které sídlí ve 108patrovém mrakodrapu Empire State Building v New Yorku, budovu pozvolna opouštějí. Výhled na dolní Manhattan jim připomíná tragické události 11. září a údajně je příliš stresuje. Nejméně 16 ze 180 firem již budovu opustilo nebo o tom vážně uvažují.
04:40
V novozélandském městečku Eltham byla evakuována pošta poté, co zaměstnanec objevil v jednom poštovním pytli záhadný bílý prášek. Případ vyšetřuje policie. Více.
04:21
Belgická vláda jedná o přijetí přísnějších zákonů, jež by postihovaly vtipálky, kteří veřejnosti posílají podezřelé dopisy s bílým práškem a vyvolávají paniku. Informovala o tom náměstkyně předsedy vlády Laurette Onkelinxová. Více.
03:30
Nikdo z šesti zaměstnanců firmy Microsoft Corp. v Renu v Nevadě, kteří přišli do kontaktu s dopisem obsahujícím antrax, nebyl nakažen. Jejich testy jsou negativní. Více.
03:00
USA zaútočily v pondělí na jihoafgánský Kandahár speciálními vrtulovými letadly AC-130, která patří v arzenálu amerických vzdušných sil k nejničivějším. Informoval o tom nejmenovaný činitel Pentagonu. Očití svědci jejich zvuk považovali za hluk vrtulníků. Proto CNN kolem půlnoci SELČ nejprve přinesla zprávu o útoku vrtulníků.
02:30
Bakteriemi antraxu bylo nakaženo i sedmiměsíční dítě jednoho zaměstnance televizní stanice ABC v New Yorku, jehož rodiče přivezli po 28. září krátce do budovy televize. Podle televizní stanice CNN sídlo ABC navštívil v pondělí večer i starosta New Yorku Rudolph Giuliani a jednal se šéfem televize.
01:50
V USA byl v pondělí potvrzen další případ onemocnění antraxem. Postiženým je 73letý Ernesto Blanco z Boca Raton na Floridě. Státní zdravotní úřad na Floridě v úterý oznámil, že Blanco se nakazil baktérii antraxu inhalací. Jeho zdravotní stav byl velmi vážný, ale nyní se již zlepšuje.
01:11
Americká letadla opět bombardovala Kábul. Agentura Reuters s odvoláním na svědky informuje, že nad městem přeletěly dva letouny a zazněly tři výbuchy.
00:10
Nad Kandahárem, kde se nachází ústřední sídlo Talibanu, se objevily vrtulníky, uvedla CNN. "Naši lidé hlásí z Kandaháru neobvyklou aktivitu ve vzduchu. Je možné, že jsou to vrtulníky. Je slyšet i střelbu. Nelze vyloučit, že je to v ulicích," uvedla televize.