Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:09

Spojenci útočí na Afghánistán - den čtvrtý

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 9.10. | den následující - 11.10. |

Afghánští uprchlíci
02:51
Bílý dům oznámil, že poselství mluvčího organizace Al-Kajda, které v úterý večer odvysílala katarská televizní stanice Al-Džazíra, jej utvrdilo v přesvědčení, že tato teroristická síť musí být zlikvidována. "Jestliže někdo potřeboval další důkazy, že tato skupina teroristů podnikla útoky proti svobodě a civilizaci, jediné, co musí udělat, je zhlédnout toto poselství," řekl nejmenovaný představitel Bílého domu. - Na talibanskou frontu padaly bomby
02:33
Policie evakuovala budovu americké finanční instituce American Express v centru Sydney poté, co anonym pohrozil bombovým útokem. Policie zatím k evakuaci 5000 zaměstnanců 28patrové budovy detaily neuvedla.
02:07
Na několik hodin byla v úterý uzavřena jedna stanice metra ve Washingtonu poté, co při potyčce policie s jedním ozbrojeným cestujícím vypadla na zem nádoba, z které se vylila neidentifikovaná tekutina. Tým odborníků tekutinu ihned prozkoumal a žádné podezřelé substance nenašla. Místní média nicméně oznámila, že několik lidí si náhle stěžovalo na žaludeční nevolnost a bolest v krku. Podle úřadů to mohl vyvolat slzotvorný plyn, který policie použila.
01:55
"Všichni jsme proti mezinárodnímu terorismu a nebudeme tolerovat, aby byl tento jev připisován islámu," prohlásil Amr Músá, generální tajemník Ligy arabských států, který se účastní zasedání Organizace islámské konference v katarské metropoli Dauhá. Zároveň však USA a jejich spojence důrazně vyzval, aby se jejich vojenské operace omezily pouze na Afghánistán. "Zahájení útoků proti některé arabské zemi pod jakoukoli záminkou povede k těžkým komplikacím," varoval Músá.
01:27
Americký ministr zahraničí Colin Powell pojede koncem týdne na jednání do Indie a Pákistánu. Poté se v čínském Šanghaji zúčastní zasedání ministrů APEC (Rada pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomnoří).
01:12
Pád Talibanu by mohl být otázkou týdnů, možná dokonce dní. V rozhovoru pro britskou televizní stanici Channel Four to řekl ministr zahraničí exilové afghánské vlády Abdalláh Abdalláh. Zároveň zdůraznil, že opoziční Severní aliance se snaží získat příslušníky všech etnických skupin pro vytvoření vlády národní jednoty. Určitou roli by v ní podle něho měla sehrát i OSN.
01:00
Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher veřejně kritizoval katarskou televizi Al-Džazíra za tvrdou rétoriku, která se objevuje v jejím vysílání. Stanice podle něj odvysílala pobuřující a naprosto nepravdivé zprávy. USA si stěžovaly již minulý týden, že Al-Džazíra odvysílala rozhovory s bin Ládinem. "Jestliže někdo potřeboval další důkazy, že tato skupina teroristů podnikla útoky proti svobodě a civilizaci, jediné, co musí udělat, je zhlédnout toto poselství," prohlásil nejmenovaný představitel Bílého domu. - Americe se nelíbí katarská televize
00:51
Britský premiér Tony Blair se v úterý večer v Ženevě setkal s prezidentem Spojených arabských emirátů šajchem Zajdem bin Sultánem Nahajánem a jednal s ním o situaci v Afghánistánu. Ze Ženevy Blair odletěl do Ománu, kde se v současnosti 23 tisíc britských vojáků účastní manévrů. Dnes navštíví také Egypt.
00:43
Americký prezident Bush dnes bude jednat s generálním tajemníkem NATO Georgem Robertsonem. "Tato schůzka je dalším důležitým krokem v úsilí prezidenta Bushe zajistit silnou a účinnou mezinárodní koalici v boji proti terorismu," píše se v prohlášení Bílého domu.
Snímek talibanské základny - před odvetným útokem a po útoku
00:22
Jako falešný se dnes ukázal poplach ve Virginii, že mají další případ nakažení antraxem. Dva poslední případy z Floridy, kde jeden muž zemřel na sněť slezinnou v pátek a jeho kolega se nakazil, rozšířily v USA obavu, že by teroristé mohli zaútočit biologickými zbraněmi. Zdravotní úřady nyní testují všech 800 zaměstnanců floridské firmy American Media Inc., kde oba nakažení muži pracovali.
00:09
Spojené státy ovládly vzdušný prostor nad Afghánistánem. Prohlásil to americký prezident George Bush. Odmítl ale říci, zda hodlá v Afghánistánu nasadit i pozemní vojsko. "Obloha je nyní volná, což umožňuje americkým letadlům létat, aniž by je někdo napadal, a jejich mise byly úspěšné," prohlásil Bush po schůzce s německým kancléřem Gerhardem Schröderem v Bílém domě. "Nechci ale odhalovat, zda nasadíme pozemní jednotky, nebo ne," dodal. - Na talibanskou frontu padaly bomby
23:52
Americké ministerstvo financí oznámilo, že do již zveřejněného seznamu 27 podezřelých lidí, skupin a firem, které mají napojení na bin Ládina a jejichž účty mají být na celém světě zablokovány, přibudou brzy další jména. Dosud byly v USA a dalších zemích světa zmraženy podezřelé účty ve výši šest milionů dolarů, píše Reuters.
23:39
Únosy letadel nekončí, právě prohlásil mluvčí bin Ládinovy organizace Al-Kajda v projevu v katarské satelitní televizi Al-Džazíra. Pochválil teroristy za útoky 11. září. Řekl, že odvedli dobrou práci, když přesunuli bitvu přímo do srdce Ameriky. "Válka neskončí, dokud se USA nestáhnou z muslimských zemí. Amerika otevřela dveře, které se už nikdy nezavřou," zdůraznil. Opět vyzval muslimy ke svaté válce a prohlásil, že džihád je povinností každého muslima. Více