Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:09

Spojenci útočí na Afghánistán - den čtvrtý

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 9.10. | den následující - 11.10. |

11:34
Taliban popřel jakékoli informace o dezerci desítek velitelů se stovkami vojáků z bojových pozic. Afghánský velvyslanec označil podobné zprávy za falešné a směšné. Podle něho jsou talibanští bojovníci ochotni položit v boji proti USA svůj život.
11:22
Taliban na tiskové konferenci v Pákistánu oznámil, že Usáma bin Ládin i vůdce hnutí Muhammad Umar jsou stále naživu a v pořádku. Americké útoky podle talibanského velvyslance v Pákistánu Saláma Zaífa zatím nedokázaly poškodit afghánské obranné pozice.
11:10
Zástupci Talibanu vzkázali Spojeným státům: "Afghánce si jídlem nekoupíte!" Reagovali tak na potravinovou pomoc, kterou Američané Afghánistánu poskytují.
10:34
OSN v rámci svého projektu World Food Programme obnovila humanitární dodávky potravin do Afghánistánu. Touto dobou má být na cestě do Kábulu konvoj s tisíci tunami pšenice.
10:24
Plných 60 procent Němců považuje letecké útoky USA na základny teroristů v Afghánistánu za oprávněné, třetina je odmítá.
10:22
Afghánská protitalibanská opozice stále váhá se zahájením ofenzívy proti metropoli Kábulu. Podle zpráv agentury AFP si její vojenští stratégové totiž nejsou jisti, zda americké nálety proti Talibanu jsou postačující na to, aby opozičním jednotkám ušetřily těžké ztráty na životech.
09:43
Italská policie zatkla skupinu podezřelých militantních muslimů, které podezírá z napojení na organizaci Usámy bin Ládina. Přesný počet zatčených policie neuvedla.
09:37
Asi 600 studentů se při další z protiamerických demonstrací v indonéské Jakartě pokusilo vylomit bránu do komplexu parlamentních budov. Policie jejich snahám přihlížela, ale nezasáhla.
09:33
Podle zástupců Talibanu dopadla jedna z amerických raket do kábulské obytné čtvrti, kde zbořila několik domů a zabila civilní obyvatele. Bližší podrobnosti o počtu obětí či materiálních škodách talibanský zdroj nesdělil.
09:30
Desítky mrtvých mezi civilisty si údajně vyžádaly poslední vzdušné útoky Spojených států z úterní noci a dnešního rána na jihoafghánský Kandahár a další cíle v Afghánistánu. Agentuře AFP to sdělily zdroje z afghánského radikálního hnutí Taliban.
09:26
Požár vypukl v budovách generálního štábu pákistánské armády v městě Rávalpindí. Několik budov bylo poškozeno. Podle armádních zdrojů byl příčinou požáru zkrat v elektrickém vedení ve skladišti papíru. Oheň se podařilo uhasit po dvou a půl hodinách. Policie vyšetřuje, zda nešlo o žhářství.
09:24
Adventistická humanitární agentura ADRA organizuje pomoc pro oběti boje proti terorismu na území Pákistánu a Iránu. Číslo účtu veřejné sbírky je 211 211 211/0300, variabilní symbol 211, ČSOB Praha, Arbesovo náměstí.
09:21
Indonéská policie rozhání v Jakartě další protiamerickou demonstraci. Proti třem stovkám protestujících studentů nasadila slzný plyn.
09:06
Americká armáda uvolnila restrikce, které od nedělního začátku útoků omezovaly komunikaci vojáků s jejich rodinami. Zpravodaj agentury AP na palubě lodi Enterprise sdělil, že námořníci mohli dnes poprvé odeslat svým blízkým e-mail. Každý z vojáků však mohl napsat pouze jeden dopis a musel se v něm vyhnout jakýmkoli informacím o vojenských operacích.
08:25
Taliban tvrdí, že Afghánci ničí potravinové balíčky, které jim v rámci humanitární pomoci shazují americká letadla. Mluvčí talibanského ministerstva informací řekl, že lidé v několika východních provinciích se rozhodli jídlo ničit, protože ho nechtějí přijmout od "Američanů, kteří na ně útočí a zabíjejí je." Standardní balíček ve žlutém plastickém obalu obvykle obsahuje: červené fazole, rýži, ovocné tyčinky, oříškové máslo a jahodový džem; má hodnotu nejméně 2,200 kalorií.
08:02
Bushova vláda připravuje nový seznam teroristů, kteří jsou stále na svobodě. Očekává se, že Bush seznam zveřejní během dne na velitelství FBI. Je na něm údajně 19 až 20 jmen včetně bin Ládinových nejbližších pobočníků Ajmána Zavahrího a Muhammada Átifa.
07:32
Měsíc po útoku na Světové obchodní středisko se vrací do New Yorku denní rutina a pozornost se přesunuje k válce proti Talibanu a k nebezpečí nových teroristických útoků. Ve vzduchu lze cítit nervozitu a trochu odevzdanosti, nikoli však paniku či masovou úzkost. Z trosek stoupá ještě lehký dým a je cítit pach vlhkého spáleniště, ale okolní ulice jsou už vyčištěné od úlomků a prach, který byl všudypřítomný prvních několik dní po útoku, smyly proudy vody a několik dešťů.
07:16
V budově velitelství pákistánské armády v Rávalpindí zuřil v noci pět hodin požár. Přičina ohně se vyšetřuje, ale nejspíš ho vyvolal elektrický zkrat, řekl mluvčí prezidenta Mušarafa.
Pohřeb Afghánců
06:49
Jeden americký voják podílející se na zajištění amerických vzdušných úderů na Afghánistán byl v úterý na blíže neurčeném místě zraněn, když uvízl mezi dvěma vojenskými vozidly. Byl přepraven letecky na základnu Incirlik v Turecku a je v kritickém stavu, sdělilo velení americké armády.
06:40
Kromě ranních náletů na Kandahár bombardovaly v noci americké letouny také pozice na frontové linii Talibanu v Šakardáře. Řekl to mluvčí opozice Severní spojenectví. Oblast leží 25 kilometrů severně od Kábulu. Jsou to první zprávy, že americké síly bombardovaly přední linie Talibanu. - Na talibanskou frontu padaly bomby
06:37
Cena ropy se ani čtvrtý den amerických útoků na Afghánistán výrazně nemění. V Asii se pohybuje mírně nad 22 dolary. Čeká se, zda a kdy producenti sdružení v kartelu OPEC rozhodnou o snížení dodávek černého zlata z blízkého východu.
06:13
Australská policie posílila hlídky kolem mešit a kostelů poté, co na zdi jednoho z kostelů v západním Sydney byly nastříkány graffiti podprující bin Ládina. "Usáma bin Ládin je jednička! Muslimové vládnou! Zabíjejte Židy a křesťany," stálo na zdi.
06:10
CNN hlásí, že exploze se nyní ozývají přímo z centra Kandaháru na jihu Afghánistánu. Časně ráno po začátku náletů bombardovaly americké bitevní letouny okolí města, považovaného za baštu Talibanu. - Na talibanskou frontu padaly bomby
05:56
Asi 300 indonéských studentů protestovalo v indonéské Jakartě poblíž budovy OSN proti americkému útokům v Afghánistánu. Pálili figurínu Bushe a americké vlajky. "Proklínáme USA! OSN se musí stydět za podporu americké agrese!" skandovali studenti z Indonéské univerzity, která je nejprestižnější v zemi.
05:44
Německý kancléř Gerhard Schröder přislíbil humanitární pomoc na řešení krize afghánských uprchlíků. Řekl to v úterý při rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem.
05:18
Mluvčí Talibanu oznámil, že po ranním útoku amerických bitevních letadel na Kandahár je vedení Talibanu i bin Ládin v pořádku. Zároveň uvedl, že hnutí zrušilo všechna omezení uplatňovaná vůči bin Ládinovi; ten smí nyní vést svatou válku proti USA. "Džihád je povinností všech muslimů světa," řekl mluvčí. "My to chceme, bin Ládin to chce a Amerika bude čelit nepříjemným důsledkům svých útoků," dodal. - Na talibanskou frontu padaly bomby
04:41
Před 15 minutami se začaly ozývat exploze z okolí jihoafghánského Kandaháru. Hlásí to reportérka CNN z pákistánského Islámábádu s tím, že jí to sdělili kolegové v Afghánistánu, s kterými se spojila. - Na talibanskou frontu padaly bomby
04:10
Republikán J.C.Watts z Oklahomy, který se po teroristických útocích v USA zasazuje o zpřísnění bezpečnosti na letištích, ztratil na letišti v Oklahoma City sebekontrolu. Když pomáhal svojí ženě se zavazadly, zaparkoval auto u terminálu, ačkoli tam byl nápis Zákaz parkování. Když se vrátil zpět, našel za stěračem auta lístek na pokutu 15 dolarů. To ho natolik rozčililo, že začal na policistu, který mu pokutu vystavil, křičet. Ptal se ho, co by vyřešil pokutou, kdyby měl bombu a lístek s pokutou mu nacpal pod policejní odznak. Watts později vyjádřil nad svým jednáním lítost a policistovi se chtěl telefonicky omluvit. Ten však telefonát nepřijal. Případ vzbudil pozornost médií.
03:39
Mezinárodní komise pro pohřešované osoby v bývalé Jugoslávii, která se už roky snaží identifikovat těla z hromadných hrobů v Bosně a Hercegovině, nabídla v úterý svou pomoc USA. Několik expertů komise odjede do USA ještě tento týden, aby poskytli americkým kolegům informace, zejména o technické identifikaci srovnáním vzorků DNA z kostní dřeně obětí se vzorky krve jejich příbuzných.