Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:09

Spojenci útočí na Afghánistán - den čtvrtý

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 9.10. | den následující - 11.10. |

17:36
Afghánským hlavním městem Kábulem se krátce po začátku dalších leteckých útoků proti Talibanu ozývá sedm explozí. Nad metropolí jsou čtyři spojenecké letouny. - podrobnosti
17:26
Německo zvažuje, že kolem svých jaderných elektráren rozmístí protiletadlové systémy. Zatímco ministerstvo obrany je na to připravené, ministerstvo vnitra považuje takovou ochranu proti sebevražedným náletům za "pozdní a proto málo účinnou".
17:24
Spojené státy zatím informace o počtu obětí nekomentovaly. Podle představitelů amerického ministerstva obrany jsou však vzdušné údery velmi přesné. Připustili nicméně, že jistý počet civilních obětí vyloučit nelze.
17:16
Podle agentury AP začaly další nálety amerických letadel na afghánské hlavní město Kábul. - podrobnosti
17:10
Ruský ministr obrany Sergej Ivanov znovu zdůraznil, že Rusko není ochotno otevřít svůj vzdušný prostor americkým vojenským letounům k útokům na Taliban, přestože Moskva britsko- americké odvetné údery bezvýhradně podporuje. Rusko vzdušné koridory zpřístupní pouze dopravním letadlům přepravujícím humanitární pomoc, uvedl Ivanov.
16:57
Usáma bin Ládin má v Afghánistánu právo zveřejňovat svá prohlášení, ale nesmí zemi využívat jako základny pro nepřátelské útoky. Podle Afghánské islámské agentury (AIP) to prohlásil mluvčí afghánského vládního hnutí Taliban Amír Chán Muttakí.
16:53
Ministři zahraničí států Organizace islámské konference na své schůzce v Dauhá odsoudili atentáty na Spojené státy a vyjádřili znepokojení nad americkými útoky na Afghánistán. Vyslovili se také proti rozšiřování protiteroristické kampaně na jakoukoli další muslimskou či arabskou zem.
16:50
Čtyřkoalice vyzvala vládu, aby co nejdříve navrhla, jak bude financovat mimořádné výdaje na bezpečnost republiky a jejích občanů.
16:33
Podle afghánského hnutí Taliban přišlo při spojeneckých náletech dosud o život více než 70 civilistů a přes 100 osob utrpělo zranění. - podrobnosti
16:08
Itálie vyčlení zhruba čtyři tisíce vojáků k ochraně potenciálních cílů teroristických útoků. Oznámil to italský ministr vnitra Claudio Scajola.
16:00
Uzbecký prezident Islam Karimov dnes odmítl domněnky, že spolupráce se Spojenými státy by mohla zvýšit hrozbu útoku muslimských fundamentalismů na Uzbekistán. "Někteří lidé se obávají, že zapojení do mezinárodní protiteroristické koalice by mohlo vést k džihádu proti nám," řekl Karimov v rozhovoru pro místní tisk. "My ale dobře víme, že hrozby, strach a urážky jsou zbraně teroristů," dodal.
15:17
Členové agentur OSN a dalších nevládních organizací se v Afghánistánu stále častěji stávají terčem útoků ze strany Talibanu. "Obdrželi jsme zprávy, že pracovníci agentury, která pracuje na likvidaci min, i zaměstnanci dalších organizací, musí stále častěji čelit fyzickým útokům," uvedla mluvčí OSN Stephanie Bunkerová. Podle Bunkerové zabavil Taliban pracovníkům OSN tři sanitky a nákladní automobil. - podrobnosti
14:39
Afghánské vládní hnutí Taliban obvinilo zadrženého francouzského novináře Michela Peyrarda a jeho dva pákistánské průvodce ze špionáže. Důkazem o špionáži je podle Talibanu to, že novinář měl u sebe diktafon a satelitní telefon.
14:30
Irácká protivzdušná obrana nad svým územím sestřelila americký dálkově řízený průzkumný letoun. Oznámila to irácká televize, která kvůli této zprávě přerušila pravidelný program. Je to už třetí podobný incident za poslední tři měsíce. Snímky trosek sestřeleného stroje bude irácká televize vysílat večer.
14:25
Británie oznámila, že nemá důkazy o zapojení Iráku do teroristických útoků na Spojené Státy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na britského vládního představitele doprovázejícího britského premiéra Tonyho Blaira na cestě po Blízkém východě.
13:57
Padesát lidí zatkla palestinská policie od pondělní demonstrace proti útoku na Afghánistán.
13:54
Americký list The New York Times napsal, že v další fázi útoků v Afghánistánu se americké ministerstvo obrany připravuje k náletům za použití bojových vrtulníků Blackhawk operujících v relativně malé výšce a dalších typů, které jsou vybaveny například přístroji pro noční vidění a zařízením pro tankování za letu.
13:53
Ministři vnitra Maďarska, České republiky, Polska, Slovenska a Rakouska se v maďarském Gödöllu shodli mimo jiné také na založení několika nových expertních skupin pro boj proti terorismu.
13:47
Turecko vyslalo do Spojených států tým důstojníků, který by měl zajistit koordinaci při operacích proti Talibanu v Afghánistánu. Oznámil to státní ministr Sukru Sina Gurel. Podle deníku Sabah tvoří skupinu šest důstojníků a v jejich čele stojí generál. Tým údajně odjel do USA v úterý a do Afghánistánu se má vypravit, až zde Spojené státy zřídí své velení.
13:36
Premiér Tony Blair se setkal s britskými vojáky, kteří jsou v pouštní základně asi 400 kilometrů jižně od hlavního města Ománu Maskatu. Zde se budou od neděle účastnit společného cvičení s ománskými kolegy.
13:40
Pákistán varoval afghánské uprchlíky v zemi před účastí na politické agitaci a pohrozil jim, že v případě neuposlechnutí budou vyhoštěni zpět do Afghánistánu. Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Azíz Chán tak reagoval na rostoucí účast afghánských uprchlíků na protiamerických a protivládních protestech muslimů v pákistánských městech.
13:31
Pokud afghánský vládní režim nebude již u moci, důležitou úlohu v Afghánistánu by mohla hrát OSN, míní americký ministr zahraničí Colin Powell.
13:21
Britové a Američané se připravují na nasazení pozemních sil v Afghánistánu. S odvoláním na britské vojenské zdroje to píší anglické noviny s tím, že pozemní část operace může začít během několika dní po ukončení náletů. Britský ministr obrany Geoff Hoon v úterý ovšem odmítl prozradit jakékoli podrobnosti o plánovaných akcích.
13:13
Střepiny bomby svržené brzy ráno na východní předměstí Kábulu zasáhly podle očitých svědků dvě mladé ženy a dvě dívky.
13:04
Prezident palestinské samosprávy Jásir Arafat je přesvědčen, že Izrael zneužívá kampaň proti terorismu k budování větší kontroly nad palestinskými autonomními územími. "Zatímco svět má plné ruce práce s tragédií Ameriky, Izrael využívá svou vojenskou sílu ke stupňování násilí proti nám a k nové okupaci našich území," řekl Arafat.
12:55
Britský ministr vnitra David Blunkett v rozhovoru pro BBC naznačil, že považuje obavy z teroristického nasazení sněti za přehnané. Potvrdil však, že britská a americká vláda jednají o vakcínách.
12:47
Egyptská policie v září odhalila jednu z buněk teroristické organizace Usámy bin Ládina Al Kajdy. Oznámil to šéfredaktor vládního týdeníku Al-Musavvar a blízký spolupracovník egyptského prezidenta Makram Muhammad Ahmad.
12:13
Talibanský velvyslanec v Islámábádu na tiskové konferenci zopakoval, že "dokud budou Spojené státy prolévat krev Afghánců, samy nebudou nikdy v bezpečí,". Uvedl zároveň, že Afghánci ničí potravinové balíčky, které jim v rámci humanitární pomoci shazují americká letadla.
12:01
USA slíbily Izraeli, že ho budou o eventuální vojenské akci proti Iráku na rozdíl od útoku proti Afghánistánu informovat s předstihem. "Je jasné, že USA na Irák míří a že se s ním dříve nebo později pustí do křížku," řekla náměstkyně izraelského ministra obrany Dalia Rabinová. Irák za války v Perském zálivu zaútočil na Izrael střelami Scud.
11:58
Belgický deník La Libre Belgique napsal, že dalšími nejpravděpodobnějšími terči útoků Spojených států se jeví Somálsko, Súdán, Jemen a Irák.