Olaf Scholz, kancléřský kandidát za SPD

Olaf Scholz, kancléřský kandidát za SPD | foto: Reuters

Po letech první. Německá SPD se měsíc před volbami dostala do čela průzkumů

  • 26
Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) se poprvé po více než čtyřech letech dostala do čela předvolebních průzkumů. V případě společnosti Forsa se jí to podařilo dokonce po dlouhých 15 letech. Strana, kterou do voleb jako kandidát na kancléře vede oblíbený ministr financí Olaf Scholz, tak odsunula na druhou příčku konzervativní unii CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové. Volby do Spolkového sněmu se uskuteční 26. září.

Podle čísel, která zveřejnila televize n-tv, si SPD oproti předchozímu průzkumu z minulého týdne polepšila o dva procentní body a nyní by ji volilo 23 procent lidí. CDU/CSU, jejímž volebním lídrem je předseda zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, si o procentní bod pohoršila na 22 procent. Třetí jsou Zelení s 18 procenty, což je také o bod méně než před týdnem.

Liberální FDP je nyní na 12 procentech a protiimigrační Alternativa pro Německo na deseti procentech. Do Spolkového sněmu by se s šestiprocentní podporou dostala ještě krajně levicová Levice.

Pro srovnání: letos v lednu vedla konzervativní unie CDU/CSU s 36 procenty, SPD se těšila podpoře 15 procent voličů a Zelení 19 procent.

Forsa průzkum uskutečnila ve dnech 17. až 23. srpna mezi 1532 lidmi.

Podle deníku Die Welt stoupající popularita Scholze nevychází ani tak z jeho vlastní aktivity nebo přesvědčivosti, ale ze slabosti jeho protivníků. Jeho hlavní protikandidáti se potýkají s řadou kontroverzí.

KOMENTÁŘ: Volební povodňová zkouška. Jak němečtí politici ustojí přešlapy

Laschet, za jehož působení preference CDU/CSU klesly na nejhorší úroveň od roku 1984, byl silně kritizován za svůj údajně necitlivý smích ve městě Erftstadt zničeném povodněmi. Též je podezírán z plagiátorství. Za obojí se omluvil.

Obvinění z plagiátorství čelí i kandidátka Zelených na kancléřku Annalena Baerbocková. Kromě toho je též kritizována za netransparentnost kvůli pozdnímu zveřejnění příjmů. Naposledy Baerbockové též uškodilo vyslovení slova na N, které je považováno za rasistické.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video