Šanělský král prodělal již tři operace kyčle a celkově osm operací od května 2010, kdy mu lékaři odstraňovali nezhoubný nádor na plíci.

Šanělský král prodělal již tři operace kyčle a celkově osm operací od května 2010, kdy mu lékaři odstraňovali nezhoubný nádor na plíci. | foto: AP

Španělský král podstoupí další operaci. Rezignovat se nechystá

  • 0
Dvouhodinová operace kyčle, které se v úterý podrobil španělský král Juan Carlos, nestačila k odstranění celé infekce. Monarchu tak čeká další operace. V noci na středu to sdělili jeho ošetřující lékaři s tím, že král bude s to normálně chodit nejdříve za čtvrt roku.

"Operace skončila úspěšně, ale vzhledem k rozsahu infekce se lékařský tým rozhodl raději postupovat nadvakrát. Zavedli jsme dočasnou protézu, která mu zůstane nejméně osm týdnů," uvedl pro média chirurg Miguel Cabanela.

Dočasná protéza je podle něj "velmi stabilní" a umožní "určitý pohyb" králi, který zůstává v nemocnici a dostává antibiotika.

Španělský král prodělal již tři operace kyčle a celkově osm operací od května 2010, kdy mu lékaři odstraňovali nezhoubný nádor na plíci. Lékaři mu také operovali i koleno a vyhřezlé ploténky.

Úterní operace vyvolala spekulace o možné abdikaci pětasedmdesátiletého panovníka, ten o tom ale - alespoň podle svého kanceláře - zatím neuvažuje. První v nástupnické linii na španělský trůn je pětačtyřicetiletý letý princ Felipe, který již otce často při oficiálních akcích zastupuje. Průzkum veřejného mínění letos ukázal, že královu abdikaci si přeje polovina Španělů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video