Někdejší milenka bývalého španělského krále Juana Carlose I. Corinna Larsenová...

Někdejší milenka bývalého španělského krále Juana Carlose I. Corinna Larsenová (29. září 2015) | foto: Profimedia.cz

Skandál Juana Carlose pokračuje. Králově milence prý vyhrožoval šéf rozvědky

  • 3
Někdejší milence bývalého španělského krále Juana Carlose I. v roce 2012 údajně vyhrožoval tehdejší šéf španělské rozvědky Felix Sanz Roldán. Podle agentury Reuters proti němu u soudu vypovídala právě Corinna Larsenová, která figuruje v jedné z kauz bývalého španělského panovníka, který jí podle vyšetřovatelů daroval část z rozsáhlého úplatku. Sanz Roldán nařčení odmítá.

Corinna Larsenová svědčila v případě bývalého policejního důstojníka Josého Manuela Villareja, který je obviněný v několika kauzách, kde figurují vysocí španělští představitelé. Larsenová u soudu potvrdila, že jí bývalý náčelník rozvědky v roce 2012 vyhrožoval. 

„Generál (Sanz Roldán) mi vysvětloval různé podmínky, instrukce a doporučení a tvrdil, že nemůže ručit za mou bezpečnost a bezpečnost mých dětí, pokud je nebudu dodržovat,“ uvedla Larsenová u soudu.

Sanz Roldán označil tvrzení ženy za lži. Případ nekomentují ani právní zástupci bývalého krále.

V roce 2012 vypukl ve Španělsku rozsáhlý skandál, když vyšlo najevo, že král Juan Carlos I. trávil čas na luxusní lovecké výpravě v africké Botswaně, které se účastnila i Larsenová. Král se při výpravě zranil, díky čemuž se veřejnost o cestě dozvěděla. Dovolená vyvolala ve velké časti španělské společnosti, která zažívala období vysoké nezaměstnanosti, rozhořčení a protimonarchistické nálady.

Peníze prý dostala z lásky

Corinna Larsenová figuruje v jednom z případů, ve kterých je Juan Carlos I. vyšetřován. Bývalý král údajně této ženě v roce 2012 převedl ze svého švýcarského konta částku 65 milionů dolarů. Podle vyšetřovatelů peníze pocházely z úplatku, který bývalý král dostal za to, že pomohl získat španělským firmám zakázky na stavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii. 

Miliony eur mi dal z lásky, říká milenka bývalého španělského krále

Žena se rozhodla si peníze ponechat, ačkoliv na ni král začal po nějaké době naléhat, aby mu je vrátila. Larsenová tvrdí, že peníze dostala darem a byly projevem lásky ze strany Juana Carlose I. Odmítá nařčení, že se král pokoušel tímto manévrem peníze „vyprat“.

Juan Carlos I. kvůli skandálům v roce 2014 abdikoval ve prospěch svého syna Felipeho. V srpnu loňského roku opustil Španělsko a od té doby pobývá ve Spojených arabských emirátech. Bývalý monarcha je vyšetřován ve Španělsku a Švýcarsku kvůli nejasným finančním transakcím. V prosinci loňského roku uzavřel dohodu se španělskou daňovou správou a uhradil dluh na dani ve výši 680 000 eur (17,9 milionu korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video