Španělé nosí roušky na veřejných místech, i na plážích. (30. března 2021)

Španělé nosí roušky na veřejných místech, i na plážích. (30. března 2021) | foto: Reuters

Španělsko změnilo nařízení. Roušky jsou povinné všude, i na plážích

  • 161
Španělsko zpřísňuje nařízení o nošení roušek. Nově bude vyžadovat, aby měli lidé zakrytá ústa a nos na všech venkovních i vnitřních veřejných místech včetně pláží. Dosud platilo, že roušky jsou povinné jen tam, kde nelze dodržet doporučené 1,5metrové odstupy mezi lidmi.

S odkazem na informace zveřejněné v úředním věstníku o tom dnes informoval deník El País.

Ohledně roušek měly do nynějška značné pravomoci vlády jednotlivých regionů, které mohly celostátní nařízení modifikovat. Někde tak přísnější pravidla platí už delší dobu, i když na pobyt na pláži se většinou vztahovaly výjimky. Nově regiony nařízení obsažené v zákoně nebudou smět měnit.

Epidemická situace ve Španělsku, které má 49 milionů obyvatel, se v poslední době zlepšila.

Za poslední den podle ministerstva zdravotnictví přibylo necelých 5 000 případů nákazy a 106 úmrtí kvůli nemoci covid-19. Očkování ale postupuje poměrně pomalu: vakcínu dosud dostalo jen asi 2,6 milionu lidí, tedy zhruba 5,5 procenta populace, uvedla agentura AFP.

Celkem se v zemi od začátku pandemie koronavirem nakazilo přes 3,2 milionu lidí, více než 75 000 z nich zemřelo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video