ilustrační snímek | foto: Michal Fanta

Sníh na Dálném východě ohrožuje tygry ussurijské. Mohou ohrozit i lidi

  • 58
Neobvykle velké množství sněhu na ruském Dálném východě ohrožuje největší kočkovité šelmy tygry ussurijské. Kvůli vysoké vrstvě sněhové pokrývky mají tygři, ale také další živočichové jako srny, jeleni sika nebo divočáci problém najít potravu, upozornil Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Už na začátku zimní sezony leží v nižších polohách 50 až 80 centimetrů sněhu, v horách pak více než metr. „Této nepříznivé situace už využili pytláci a vyrazili na ilegální lov,“ řekl Markus Radday.

Obává se také, že bude přibývat konfliktů mezi divoce žijícími zvířaty a lidmi, protože tygři a další živočichové ve snaze najít potravu mohou přijít k lidským obydlím.

Už nyní prý místní obyvatelé hlásí zvýšenou aktivitu tygrů. Situaci v nejvíce zasažených regionech, Chabarovském kraji a v Jevrejské autonomní oblasti, sledují odborníci a snaží se přispět k tomu, aby se konfliktů objevovalo co nejméně.

Vladimir Putin se velmi angažuje v boji za záchranu ohroženého tygra ussurijského.

Podle údajů WWF by měl tygr ussurijský denně sežrat okolo deseti kilogramů masa. V současnosti v Rusku žije asi 540 zástupců tohoto přísně chráněného druhu.

Pro pytláky jde o vysoce ceněný úlovek. Agentura DPA napsala, že za nelegální lov těchto zvířat hrozí až čtyři roky vězení. Koncem listopadu policie v Přímořském kraji našla v lese zastřeleného tygra.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video