V ulicích města Gaza umírají během izraelských útoků denně desítky lidí. (ilustrační foto)

V ulicích města Gaza umírají během izraelských útoků denně desítky lidí. (ilustrační foto) | foto: ČTK

Smrt je blízko, říká Palestinec, který se s rodinou ukrývá v Gaze

  • 718
Padesátiletý Mahmúd Rouka se s rodinou ukrývá v přízemí čtyřpatrového domu v Gaze. Schoval se tam, když se z rádia dověděl o začátku izraelské pozemní operace. "Tohle je opravdová válka a smrt je blízko," šeptá do mobilního telefonu. Spát nemůže, během rozhovoru se v blízkosti jeho domu dvakrát ozval výbuch.

Kde jste? Můžete spát?
Nikdo tady nespí, to nejde. V okolí se ozývá bombardování a každých pět minut projede sanitka. Je to hrůza. Válku jsem viděl jen v televizi, nyní ji zažívám na vlastní kůži. Toto už není válka proti Hamasu, ale proti obyčejným lidem.

MAHMÚD ROUKA

Padesátiletý Mahmúd Rouka žije s rodinou v pásmu Gazy od roku 1995. V Československu vystudoval filmovou fakultu. Nyní se se svojí ženou a třináctiletou a patnáctiletou dcerou ukrývá v přízemí svého domu, který leží v samém centru izraelské pozemní operace.

Máte v domě nějaký úkryt?
Náš dům kryt nemá. Normálně žijeme s rodinou ve čtvrtém patře, ale tam je to teď kvůli izraelských raketám nebezpečné. Dcery mě odpoledne poprosily, jestli nepůjdeme do přízemí, hrozně se bály.

Kolik je vás nyní v místnosti?
Je nás tu asi dvacet. Kromě mojí rodiny ještě bratrova rodina a sestra. Ve dvou patrech nad námi je dalších třicet lidí.

Jak jste se dověděl o začátku pozemní operace?
Zaslechli to lidé, kteří chytají izraelských rozhlas, pak to potvrdila i naše rádia. Nějaké se mi podařilo chytit přes mobil. Nejde tu elektrický proud a baterie nejsou k dostání. Mobil jsem si nabil jen díky lidem, kteří mají generátor.

Co jste si pomyslel, když jste se dověděl, že Izraelci spustili pozemní operaci?
Řekl jsem si, to už je opravdová válka, smrt je blízko.

PŘEČTĚTE SI

Izraelská armáda vstoupila do Gazy, mobilizuje desetitisíce záložníků

Můžete vycházet ven?
Nejde to, je to strašně nebezpečné. Izraelci sledují díky bezpilotním letadlům každý pohyb. Ven chodí v podstatě jen lidé, kteří jsou zranění a potřebují nutně ošetřit.

Viděl jste izraelské vojáky na vlastní oči?
Neviděl, ale na hranici je to čtyři kilometry a do Erezu pět kilometrů. Lidé tam viděli tanky. Myslím, že už jsou blízko... (Mahmúd se na chvíli odmlčí) Teď zrovna nedaleko dopadla bomba.

Uvažoval jste o tom, že z Gazy odejdete?
Kam? Izraelci nás obklíčili ze všech stran, není kam jít. Já bych si tolik přál, abychom žili jako normální lidé. Ať něco udělá pan Havel nebo pan Klaus. Ať se k nám přijedou podívat, jak tu žijeme...

Pak se telefon náhle odmlčel. Při pokusu volat znovu se ozývá jen hluchý tón.

PŘEČTĚTE SI

Humanitární krize se ještě zhorší, říká Češka, která opustila pásmo Gazy


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video