Riceová přijede v květnu do Prahy podepsat smlouvu o radaru.

Riceová přijede v květnu do Prahy podepsat smlouvu o radaru. | foto: Profimedia.cz

Smlouvu o radaru podepíše v Praze Riceová, zřejmě začátkem května

  • 128
Smlouvu o umístění protiraketové základny v Česku přijede do Prahy podepsat šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Jako o možném termínu se spekuluje o začátku května, podle českého ministerstva zahraničí ale nebylo přesné datum návštěvy stanoveno.

Už v neděli v České televizi americký velvyslanec Richard Graber naznačil, že se ministryně do Prahy chystá.

Nyní to potvrdila i mluvčí zastupitelského úřadu Victoria Silvermanová: "Velvyslanectví očekává, že ministryně Riceová navštíví Prahu, aby zde podepsala smlouvu o protiraketové obraně. Tato smlouva bude podepsána na úrovni ministrů." Přesné datum ale zatím známé není. Neprozradila ho ani mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová.

Hospodářské noviny již dříve jako jeden z možných termínů uváděly 5. května, kdy se v Praze bude konat konference týkající se protiraketové obrany. Není ovšem vyloučeno, že by se Riceová mohla jet podívat také na oslavy konce druhé světové války v Plzni, které budou mezi 2. až 6. květnem. Pravidelně se konají na připomínku osvobození Plzně americkými vojsky.

Podpis smlouvy ale neznamená, že bude platit a že radarová základna ve vojenském prostoru Brdy skutečně bude.

. Co je nutné k nabytí platnosti smlouvy o radaru?

1. schválení vládou
2. podepsání ministrem zahraničních věcí
3. schválení parlamentem
4. ratifikace prezidenta


Zdroj: MZV ČR

Dokončení jednání o smlouvě ohlásili Riceová a Schwarzenberg minulý týden na summitu NATO v Bukurešti. Aliance projekt vybudování americké protiraketové obrany v Evropě podporuje a počítá s jejím začleněním do vlastní protiraketové obrany. - čtěte Česko se dohodlo s USA na radaru, smlouvu podepíše za měsíc

Projekt výstavby radarové základny rozděluje českou politickou scénu. Pro je nejsilnější vládní strana ODS, část koaličních zelených radar odmítá, pochybnosti mají i někteří lidovci. Opoziční komunisté jsou proti a ČSSD žádá k věci referendum. České veřejnosti se podle průzkumů veřejného mínění stavba radaru nelíbí. Výhrady má stále Rusko. - čtěte Putin a Bush se rozloučili bez dohody o raketách a radaru

Vedle hlavní smlouvy, která je připravena k podpisu, zbývá dojednat doplňkovou smlouvu SOFA, která by upravovala pobyt amerických vojáků na českém území. Další kolo jednání začne ve středu a není jasné s jakým výsledkem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video