Osmičlenná slovenská posádka remorkéru přežila nehodu bez újmy. Ilustrační foto

Osmičlenná slovenská posádka remorkéru přežila nehodu bez újmy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Slovenský remorkér se po požáru potopil do Dunaje

  • 1
Slovenský remorkér Poľana se potopil do Dunaje mezi Rumunskem a Bulharskem. Loď v pondělí zničil požár. Posádku stroje se podařilo evakuovat. V nádržích je 42 tun paliva.

Hasiči z Bulharska i Rumunska se pokoušeli požár uhasit vzápětí po jeho vypuknutí, to se však nepodařilo. Požár na palubě byl sice zažehnán, ale strojovna hořela dál.

Protože nádrže remorkéru obsahovaly 42 tun paliva a hrozilo nebezpečí výbuchu, hasiči postupně loď naplňovali vodou, aby explozi zabránili. To se jim podařilo, i když za cenu toho, že se plavidlo potopilo.

Posádku stroje se podařilo evakuovat už v pondělí. Podle bulharských zdrojů byla přijata opatření proti úniku paliva z remorkéru, o jehož dalším osudu se rozhodne v nejbližší době.

Remorkér se vznítil poblíž rumunského přístavu Giurgiu krátce po vyplutí z bulharského Ruse. Údajně táhl vlečné čluny s 5300 tunami obilí ze srbského města Novi Sad na Dunaji do rumunského černomořského přístavu Konstanca.

Ředitel přístavu v Giurgiu Florin Oprea uvedl, že příčinou požáru by zřejmě elektrický zkrat ve strojovně. Horní část plavidla údajně celá shořela, ale zboží se plameny nedotkly, protože vlečné čluny byly včas odpojeny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video