Slovenský ministr dopravy požádal o uvolnění z funkce

- Slovenská vláda se po devíti měsících u moci dočká první změny. Ministr dopravy, pošt a telekomunikací Gabriel Palacka, který v posledních týdnech čelil útokům médií a z nitra vládní koalice za resortní aféry, požádal prezidenta o uvolnění z funkce. Vysvětlil, že tak chce posílit vládu po nepodložené kritice své osoby.
Přijme-li hlava státu demisi, Palacka se vrátí do parlamentu jako poslanec. Prezident Schuster je na návštěvě v Košicích. Otázku Palackova nástupce premiér označil za předčasnou.

Je otázkou, zda Palackovo odstoupení uklidní situaci ve vládní koalici, formálně tvořené čtyřmi stranami, oslabované především spory mezi Slovenskou demokratickou koalicí (SDK) premiéra Mikuláše Dzurindy a "mateřskými stranami", které tuto stranu původně založily, a to v čele s předsedou křesťanských demokratů (KDH), ministrem spravedlnosti Jánem Čarnogurským.

Premiér Dzurinda, který Palacku hájil až do okamžiku, kdy sám uznal neúnosnost situace, na téže tiskové konferenci SDK, na které ministr oznámil svou rezignaci, obvinil svého rivala Čarnogurského z destrukce a rozbíjení vlády.

Právě KDH před časem otevřelo aféru okolo výběru zahraničního poradce pro privatizaci Slovenských telekomunikací a Čarnogurského zástupce Vladimír Palko žádal ještě před ukončením oficiálního vyšetřováním Palackovo odstoupení.

Ani po ostré kritice Čarnogurského coby předsedy KDH ale premiér nepředpokládá žádné další výměny ve vládě v krátkém čase. Čarnogurský jako ministr spravedlnosti má být vyhodnocen jako ostatní členové kabinetu do 31. října. Podle Dzurindy se problém dá zvládnout při dobré vůli jeho oponenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video