Slovenské lyžařské středisko Veľká Rača – Oščadnica.

Slovenské lyžařské středisko Veľká Rača – Oščadnica. | foto: Profimedia.cz

Podmínka za smrt dítěte na sjezdovce. Soud potrestal nepozorného lyžaře

  • 48
Okresní soud ve slovenské Čadci potrestal viníka tragické srážky na sjezdovce, která si vyžádala život osmiletého chlapce. Mladíkovi vyměřil dvouletý trest vězení se zkušební dobou tři roky. Kromě toho by měl odsouzený zaplatit přes 26 tisíc eur (645 tisíc korun) jako náhradu škody.

Loni v únoru narazil jednadvacetiletý lyžař v lyžařském středisku Veľká Rača – Oščadnica na severu Slovenska do chlapce, který podle RTVS zůstal na místě bezvládně ležet. Letečtí záchranáři ho přepravili do nemocnice, kde ale svým zraněním podlehl.

Obžalovaný mladík u soudu vinu přiznal už loni. Podle obžaloby na strmém lyžařském svahu nepřizpůsobil rychlost jízdy, nevěnoval pozornost situaci a zezadu narazil do chlapce. Žalobce tehdy požadoval trest vězení jako výstrahu pro ostatní nepozorné lyžaře.

Verdikt soudu první instance není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video