Expremiér Robert Fico

Expremiér Robert Fico | foto: Profimedia.cz

Slogan vložte zde. Slováci se posmívají „novému“ logu Ficova Směru

  • 49
Slovenská opoziční strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica změnila své logo. Od dramaticky působící šipky, která měla symbolizovat nový start, se vrací k tradiční rudé růži. Nové logo však není tak docela nové. Mezi pobavenými Slováky nyní koluje obrázek z Pinterestu, který je navlas stejný jako směrácká novinka. Jen místo názvu strany se u něj píše: „Růže. Slogan zde.“

Strana, která dlouhé roky Slovensku vládla, používala růži v logu už dříve. Po korupčních skandálech a protestech v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snoubenky se však snažila v očích veřejnosti očistit a spolu s novými tvářemi ve vedení přinesla i jiné logo – červenomodrou šipku.

Ta je teď minulostí a vrací se růže. Krátce poté, co ji Směr představil, se však ukázalo, že na internetu koluje už několik let a že vychází z obyčejné šablony, jakou si může zadarmo či za pár eur stáhnout kdokoliv. Populární satirická stránka Zomri ji objevila na Pinterestu a Instagramu. 

Že prý nové logo...

Liší se jen odstín červené a popisky kolem. Server Refresher uvádí, že logo Směru podle všeho nabízí služba Adobe Stock, a to pod názvem „Red rose logo template Vector illustration“. Licence stojí necelých 64 eur (zhruba 1 600 korun).

Na staronové logo vtipálci udělali několik memů:

Poté, co si Slováci začali na sociálních sítích dělat ze Směru legraci, se partaj k původu loga sama vyjádřila. Údajně si ho koupila a „následně dopracovala ve vlastní režii“. Vítězné logo vzešlo z pěti set návrhů a celý proces výběru trval několik dní. Koupě včetně práv prý opoziční stranu vyšla na přibližně 200 eur (pět tisíc korun).

Vtípky na stažené logo z internetu už ovšem strana nezastavila. Naposledy ho ve své grafice využila i společnost Kaufland, která tak upozornila na prodej růží.

Kaufland neváhal:

Ficův Směr kromě loga představil ještě jednu změnu. Nově bude místo přídomku „sociální demokracie“ používat slovní spojení „slovenská sociální demokracie“, byť oficiální název strany má zůstat stejný.

„Nové textově-vizuální logo slouží hlavně k lepší a adresnější politické komunikaci hodnotového zaměření strany s občany a voliči,“ informovala strana podle listu Aktuality.sk.

Ten píše, že se expremiér Fico chce se svými straníky zřejmě odlišit od odpadlíků, kteří pod vedením expremiéra Petera Pellegriniho založili Hlas-sociální demokracii. Ta je z pohledu Směru příliš zaměřená na „bruselská“ témata, jako jsou „práva LGBTI komunity, legalizace drog nebo otázka výběru pohlaví“. 

A Směr je prý jiný, bližší „slovenské sociální demokracii“. Jeho tématem mají být problémy, které trápí obyčejné Slováky, jako jsou důchody a další jistoty.

Stránka Kripláže se pak posmívá personální provázanosti obou stávajících sociálních demokracií na Slovensku:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video