Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a ministr obrany Robert Kaliňák (25....

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a ministr obrany Robert Kaliňák (25. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Na první návštěvu vyrazím do Česka, slibuje Fico. Chce silnou V4

  • 69
Staronový slovenský premiér Robert Fico chce jako první zemi navštívit Česko. Uvedl to, když v pondělí uváděl do úřadu šéfa diplomacie Juraje Blanára. Fico tak dodrží tradici, podle níž první cesta nového prezidenta či šéfa vlády v Česku a na Slovensku vede do sousední země. Nově jmenovaný předseda slovenské vlády se minulý týden zúčastnil summitu Evropské unie v Bruselu.

Fico hodlá po Česku navštívit Německo, Maďarsko a Polsko, napsal list Sme. V souvislosti s podporou slovenské ekonomiky projevil premiér zájem také o návštěvu Číny či Vietnamu. „Bilaterální návštěvy budu vykonávat jen tehdy, když to bude mít nějaký smysl a když budu cítit, že politická podpora projektu v dané zemi bude také realizovaná do konkrétních výsledků,“ řekl.

Fico zdůraznil význam spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky, do níž patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. „Když jdeme dělat revizi rozpočtu EU, je spolupráce V4 nadevše důležitá,“ uvedl.

Při uvádění Blanára do úřadu Fico a nový šéf diplomacie shodně prohlašovali, že směřování země v zahraniční politice se nezmění a Slovensko bude nadále plnit všechny závazky člena Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Fico kritizoval výrok prezidenta Pavla o možném narušení vztahů mezi zeměmi

„Jedno mohu určitě potvrdit, a sice svrchovanou zahraniční politiku, která bude brát zřetel především na národní a státní zájmy,“ řekl Blanár a ujistil, že se nestane, aby Slovensko v EU či NATO souhlasilo s návrhy, které by měly negativní dopad na obyvatele Slovenska. Dodal, že Slovensko podpoří chystaný dvanáctý balík sankcí proti Rusku jen v případě, že mu budou předcházet seriózní analýzy o dopadu nejen na EU, ale i na Slovensko.

Fico si přeje, aby zahraniční politika nebyla „konzervativní, těžkopádná a neschopná prezentovat slovenské národní zájmy“. Zdůraznil, že postoj Bratislavy k členství v EU a NATO se nezmění. „To neznamená, že nebudeme vyslovovat naše vlastní suverénní postoje,“ prohlásil a zopakoval, že Slovensko nemá zájem vojensky podporovat Ukrajinu, ale nabídne Kyjevu jinou potřebnou pomoc.

27. října 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video