Muž prochází okolo bilboardu Zuzany Čaputové v Bratislavě. (15. března 2019)

Muž prochází okolo bilboardu Zuzany Čaputové v Bratislavě. (15. března 2019) | foto: AP

Čaputová má funkci slovenské prezidentky na dosah, potvrdil průzkum

  • 149
Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před rozhodujícím druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta.

O výsledcích informoval ve čtvrtek veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska, který vypracování průzkumu zadal. 

Čaputová o uplynulém víkendu se ziskem 40,57 procenta hlasů přesvědčivě vyhrála první kolo prezidentských voleb, po kterém se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. 

Šefčovič dostal 18,66 procenta hlasů a skončil na druhém místě z celkového počtu 13 kandidátů. Eurokomisaře v prezidentských volbách podporuje nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Druhé kolo voleb hlavy slovenského státu se uskuteční 30. března. Slováci v něm rozhodnou o nástupci úřadujícího prezidenta Andreje Kisky, který se o znovuzvolení neucházel a kterému pětileté funkční období skončí v polovině června.

Vzhledem k moratoriu na zveřejňování výsledků průzkumů lze poslední průzkumy k prezidentským volbám na Slovensku zveřejnit nejpozději tento pátek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video