Slota urážel Maďary, Romy a Albrightovou

  • 1
- Slovensko má nový skandál. Šéf opoziční Slovenské národní strany a primátor Žiliny Ján Slota, který byl do loňského roku koaličním partnerem expremiéra Vladimíra Mečiara, minulý pátek večer zjevně pod silným vlivem alkoholu na mítinku se svými příznivci v Kysuckém Novém Městě veřejně urážel Maďary, Romy a americkou šéfku diplomacie Madeleine Albrightovou.
V narážce na zákon o půdě, který má vlastnicky neidentifikovatelnou půdu přidělit obcím, Slota řekl: "Sto osmdesát tisíc hektarů naší země dává vláda maďarským obcím. Lidé boží, vzbuďme se a všichni chlapi, co dokážeme udržet v ruce zbraň, pojďme do boje. Pojďme do tanků a srovnejme Budapešť se zemí. Nedáme ani metr, ani centimetr čtvereční těm hajzlům maďarským."
Snahu Dzurindova kabinetu řešit problémy romského etnika Slova komentoval slovy: "Není romský národ. Jsou to cikáni, kteří kradou, loupí a rabují."
Prozápadní kurs nové vlády, která usiluje o začlenění země do NATO a Evropské unie, označil Slota za zločin proti slovanské tradici.
"My Slované musíme držet spolu. Jinak sem přijde nějaká Češka, která říká, že je Američankou a dokonce ministryní zahraničních věcí, nějaká Albrightová, a nám Slovanům bude říkat, jací jsme debilové," prohlásil Slota.
Výstupem šéfa slovenských národovců se podle všeho bude zabývat mandátový a imunitní výbor tamního parlamentu. "Očekávám, že někdo podá kvalifikovaný podnět. Slota potvrdil, že je šéfem extrémistické nacistické strany," řekl člen výboru Peter Tatár a dodal, že Slota si svými veřejnými vystoupeními (mnohdy pod vlivem alkoholu) už delší dobu říká o postih. Podle Tatára nelze tolerovat vše. "Imunita chrání poslance například i v případě, že chce veřejně plácat hlouposti. Nemůže ale hanobit rasu nebo etnickou skupinu," míní Tatár, podle něhož svého času nastala podobná situace v případě šéfa českých republikánů Miloslava Sládka, když veřejně urážel Němce.
Slota je svým extrémismem známý už dávno. Pyšní se přátelstvím s Vladimirem Žirinovským, srbským ultranacionalistou Vojslavem Šešeljem, nebo francouzským neofašistickou Jean-Marie Le Penem. Ve své straně vládne pomocí hrubé síly. Pod vlivem alkoholu bývá mimořádně agresivní. Z nitra SNS pronikají například informace, že pokud chce Slota na jednání orgánů strany něco prosadit a kolegové mají jiný názor, předseda neváhá podpořit svoje stanovisko odjištěnou pistolí

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video