Dva Němci se snažili z Kolumbie vyvést více než dvě stovky sklípkanů. Nyní je...

Dva Němci se snažili z Kolumbie vyvést více než dvě stovky sklípkanů. Nyní je čeká soud. (2. prosince 2021) | foto: Profimedia

Němci chtěli z Kolumbie propašovat stovky sklípkanů. Prý pro vědecké účely

  • 7
Kolumbijské úřady ve čtvrtek zadržely dva Němce, kteří se snažili ze země vyvézt více než dvě stovky sklípkanů. Muži tvrdili, že pavouky chtějí vyvézt do Evropy kvůli vědeckým účelům, neměli však potřebná povolení. O dalším osudu zabavených pavouků rozhodnou odborníci. Oba Němce čeká soud.

„Nezaznamenali jsme tak velkou zásilku sklípkanů od roku 2018,“ uvedla radní pro životní prostředí hlavního města Bogotá Carolina Urrutiaová.

Pavouky úřady svěřily do péče odborníků. Ti také musí rozhodnout, zda je pustí do volné přírody či je nechají v útulku.

Kolumbie je domovem pro řadu druhů volně žijících zvířat a dlouhodobě čelí velkému počtu pokusů o nepovolený vývoz chráněných druhů či jen výrobků z nich. 

V září například úřady zastavily zásilku zhruba 3 500 žraločích ploutví, jež nelegálně směřovaly do Hongkongu. Podle odborníků ploutve pocházely ze zhruba 900 až 1000 žraloků. Od začátku roku úřady zadržely na 11 tisíc živých či mrtvých chráněných zvířat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video