Titulní stránka východoněmeckých novin Tribune z 27. srpna 1978 informuje o prvním občanovi NDR - Sigmundu Jähnovi- ve vesmíru. Na snímku vlevo velitel Sojuzu 31 Valerij Bykovskij. | foto: Profimedia.cz

Zemřel kosmonaut NDR Sigmund Jähn, do vesmíru letěl půl roku po Remkovi

  • 10
Ve věku 82 let zemřel východoněmecký kosmonaut Sigmund Jähn. Do vesmíru se podíval v srpnu 1978 coby člen posádky Sojuzu 31. NDR měla v kosmu svého zástupce coby pátá země světa. Po Sovětském svazu, USA, Československu a Polsku.

Rodák z Krušných hor Jahn zemřel v sobotu ve svém domě v Braniborsku. Byl vůbec prvním německým občanem v kosmu. Byl členem posádky Sojuzu 31, jejímž cílem se stala orbitální stanice Saljut 6, kde se setkal se sovětskými kosmonauty Kovaljonokem a Ivančenkem.

Východoněmecký kosmonaut Sigmund Jahn na snímku z roku 2017

Velitelem Sojuzu 31 byl sovětský kosmonaut Valerij Bykovskij. Zpátky na zem se vrátili v Sojuzu 29 dne 3. září 1978. Let trval celkem 7 dní, 20 hodin a 49 minut, zemi obletěli celkem 125krát.

Let se uskutečnil v rámci programu Interkosmos, kam byl zařazen také výcvik prvního kosmonauta z Československa a Polska. Jahn byl celkově 90. člověkem ve vesmíru.

Jahnův let se uskutečnil téměř půl roku poté, co se do vesmíru podíval první z této trojice - Vladimír Remek. Po Remkovi letěl v červnu 1978 do kosmu první Polák - Miroslaw Hermaszewski, poté přišel na řadu Jähn.

Prvním západoněmeckým kosmonautem se stal v roce 1983 Ulf Merbold. Ten se proletěl americkým raketoplánem, coby první občan mimo USA.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video