Matteo Denaro na poslední fotce, kterou policie má (vlevo), a na počítačové...

Matteo Denaro na poslední fotce, kterou policie má (vlevo), a na počítačové projekci, jak může vypadat v pokročilejším věku. | foto: Profimedia.cz

Boss Cosa Nostry dostal doživotí za vraždu soudců. Už skoro 30 let ale prchá

  • 5
Nejvyššímu bossovi sicilské mafie Cosa Nostra udělil soud doživotní trest. Matteo Messina Denaro byl odsouzen za podíl na vraždách dvou známých soudců Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992. Nejhledanější muž Itálie je však od roku 1993 na útěku.

Nyní osmapadesátiletý Denaro převzal vedení Cosa Nostry poté, co byli zatčeni její předchozí šéfové Bernardo Provenzano (v roce 2006) a Salvatore Lo Piccolo (v roce 2007). 

K doživotnímu trestu byl Denaro v nepřítomnosti odsouzen už dříve, a to za vraždu deseti lidí v roce 1993 ve Florencii, Římě a Miláně.

Soudce Giovanni Falcone vedl tvrdý boj s italskou mafií. V roce 1984 se mu podařilo přesvědčit jednoho z jejích vysoko postavených členů Tommasa Buscettu ke spolupráci s vyšetřovateli, což umožnilo první „maxiproces“ s italskou mafií (1986-1992). 

Mafie a citrony. Zločinná síť možná vznikla na Sicílii z pěstování ovoce

Obžalovali v něm 475 lidí a na 340 nakonec odsoudili, z toho dvě desítky na doživotí. O tomto procesu, který se týkal Cosa Nostry, vypráví i film První zrádce, loňský neúspěšný kandidát Itálie v klání o americké filmové ceny Oscar.

Falcone a jeho nástupce Paolo Borsellino se v roce 1992 stali oběťmi dvou atentátů, při nichž zemřelo i několik dalších lidí včetně Falconeho manželky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video