Seznam Židů okradených nacisty najdete na internetu

- Těm, kteří přežili holocast nebo příbuzným obětí, má pomoci získat zpět bývalé rodinné majetky seznam uveřejněný na internetu s více než padesáti tisíci jmény Židů, které němečtí nacisté okradli za druhé světové války. Seznam byl představen na tiskové konferenci ve středisku "lovce nacistických pohlavárů" Simona Wiesenthala v Los Angeles a je podle agentury AFP přístupný zde .

Kromě jmen uvádí soubor také údaje o kontech, pojistkách a dalším zabaveném majetku uvedených osob.

Nová iniciativa by podle AFP měla významně pomoci při vymáhání ukradeného židovského majetku, protože jedním z velkých problémů, které brání přeživším a příbuzným obětí získat ho zpět, je odmítání bank a pojišťoven zveřejnit jmenné seznamy osob, které u nich před válkou založily konta nebo sepsaly pojistky.

"Nyní může na padesát tisíc rodin zahájit soudní procesy proti bankám a pojišťovnám," řekl Marvin Heir, jeden z autorů projektu Living Heirs, na kterém se podílely pojišťovna Risk International, židovské nakladatelství Avotayanu a agentura pro vyhledávání předků Ancestry.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video