Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Sexuální obtěžování bují i v OSN, varovala bývalá zaměstnankyně

  • 84
Sexuální skandály, které v posledních týdnech zasáhly neziskový sektor, se nevyhnuly ani OSN. Bývalá zaměstnankyně promluvila o obtěžování a nevhodném chování ze strany vedoucích pracovníků. K obvinění se postupně přidalo dalších šest žen.

Kauza okolo placení prostitutek pracovníky charitativní organizace Oxfam byla pouhým začátkem. Vzbudila pobouření nejen v domovině této neziskovky Velké Británii. O pár dní později se ukázalo, že podobné prohřešky mají na svém kontě i lidé z Červeného kříže.

I pracovníci Červeného kříže platili za sex, skončily jich dvě desítky

Další na řadě bude samotná OSN, byť poněkud odlišným způsobem. Jedna z jejích agentur UNAIDS čelí obviní ze sexuálního obtěžování na pracovišti. Na nestandardní poměry v agentuře upozornila Malayah Harperová, současná ředitelka jedné z nejstarších organizací bojujících za ženská práva World YWCA.

Harperová byla během svého působení v UNAIDS sama cílem sexuálních útoků. Podobné zkušenosti má dalších šest žen. Ty v anonymní svědectví popisují, že je jejich nadřízení v několika případech nutili k sexu výměnou za povýšení.

Sexuální násilí uvnitř OSN

Sama Harperová byla napadena v roce 2013 tehdejším zástupcem ředitele Luizem Louresem. O incidentu nemluvila, nevěřila, že by se případem někdo zabýval. Na obtěžování si stěžovala už v minulosti, nikdo s ní však neprobral závěry vyšetřování a údajný útočník byl místo vyhazovu povýšen.

Britskou charitou cloumá skandál, pracovníci si na misi platili prostitutky

„Jsem feministka, přitom mě v minulosti šikanovali a sexuálně obtěžovali. Je v tom určitý kus ironie, který se se mnou táhne,“ sdělila Harperová serveru The Guardian. Největším paradoxem však na celé kauze však podle Harperové je, že sexuální obtěžování bují uvnitř OSN, tedy organizace, která bojuje za lidská práva po celém světě.

Vedení UNAIDS v reakci na obvinění uvedlo, že vždy dodržovalo nejvyšší standardy v ochraně práv žen. Louresovi končí aktuální smlouva v březnu, prodloužena mu nebude. Agentura v prohlášení rovněž uvedla, že zaměstnanci si na jakékoli problémy na pracovišti mohou stěžovat na speciální telefonické lince.

Britská organizace Oxfam už čelí skandálu:

26. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video