Severokorejci vzdávají hold sochám zesnulých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila...

Severokorejci vzdávají hold sochám zesnulých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila na kopci Mansu v Pchjongjangu u příležitosti 29. výročí úmrtí bývalého vládce Kim Ir-sena. (8. července 2023) | foto: AP

Přesvědč je, aby byli loajální. KLDR má problém s mladými, Kim nastrčil dceru

  • 32
Dětské rakety, moderní fantasy pohádky, ale také idol v podobě dcery diktátora. To vše severokorejský režim Kim Čong-una využívá k šíření propagandy zbrojního a vědeckého programu země mezi generace dětí. Stojí za tím vůdcovo vědomí, že loajalita mladších k režimu klesá. Mimo jiné tak odvádí pozornost od zakázaných slov jako svoboda a kapitalismus, myslí si vědci a utečenci.

„Dětská raketa“, zněl nápis na lesklých skafandrech dětí při příležitosti výročí založení největší severokorejské mládežnické skupiny. Její členové pak předali raketomety pojmenované „sonyeon“ (chlapec) zástupcům země jako dárek.

Šlo o jeden z mnoha incidentů v rámci kampaně severokorejského diktátora, jejímž cílem je indoktrinovat mládež v zemi a připravit ji na to, aby se podílela na zbrojním programu země. Je patrné, že Kimův režim prosazuje vědu, technologii a vesmírné ambice jako nové pilíře přežití Severní Koreje, píše list The Wall Street Journal.

Například dlouhodobě vysílaný kreslený seriál v severokorejské státní televizi o dobrodružstvích mývala, medvěda a kočky byl přetvořen v ultramoderní fantasy s vysokorychlostními vlaky a dálkově ovládanými ponorkami. „Otevřu všechny tajné dveře vědy. Je to mé odhodlání, aby moje země zazářila,“ zpívá dětský hlas v nové znělce.

Dcera Kim Čong-una se dostala na známky. S otcem kráčí před raketou

K prodání poselství se Kim neštítil využít ani svou dceru. Asi desetiletá Kim Ju Ae se poprvé objevila na veřejnosti loni v listopadu, a to při odpálení mezikontinentální balistické rakety. Od té doby otce doprovází na veřejné akce jako jsou testy zbraní či návštěvy vesmírné agentury.

„Spojení jeho dcery s testováním zbraní je způsob, jak v mladé generaci vyvolat pocit, že jaderné zbraně potřebuje, pokud chce, aby její země přežila,“ vysvětluje pracovník Evropského centra pro severokorejská studia na Vídeňské univerzitě Jean H. Lee.

Američtí bastardi

Kim Čong-un se navíc dětem snaží připomínat nebezpečí, které představují Spojené státy, o nichž jeho režim tvrdí, že jsou jeho nepřítelem. V prosinci loňského roku napsal dopis severokorejské mládeži, ve kterém ji vyzval, aby „nenáviděla americké bastardy, kteří se pokoušejí zničit její domovy a ukrást naděje“.

Tím ale snaha zapojit děti do technologického a zbrojního pokroku země zdaleka nekončí. Děti v mateřských školách se podle státních médií začaly v rámci učebních osnov učit o počítačích a robotech. V Pchjongjangu zase mladí musí sbírat kovy a další materiály, které by se daly použít pro výrobu zbraní, tvrdí severokorejští přeběhlíci.

Provokace, označila KLDR akce Spojených států. A mluví o jaderném vydírání

„Kim si je vědom toho, že mladí Severokorejci nemají takovou loajalitu k režimu, jakou měli jejich rodiče, ale bez této loajality bude mít problém ospravedlnit své posilování armády,“ míní výzkumník Korejského institutu pro národní sjednocení v Soulu Jie Ťi-sun, podle kterého je důraz na vědu a techniku u mládeže v zemi novým fenoménem.

KOMENTÁŘ: Země, kde je mučení stále folklor. Závod ve zrůdnosti vede KLDR

Podle Nam Badaho, ředitele skupiny Lidé za úspěšné sjednocení Koreje, která pomáhá severokorejským přeběhlíkům adaptovat se v Jižní Koreji, má Kimův tlak na technologie pravděpodobně také skrytý motiv. Indoktrinovat děti, aby věřily, že je rakety ochrání, je způsob, jak odvést zvědavost od verbálně zakázaných pojmů, jako je svoboda nebo kapitalismus, míní.

Dalším důvodem může být snaha pozdvihnout prestiž vědeckých zaměstnání, myslí si severokorejský uprchlík Jang, který si přál situaci komentovat jen pod svým příjmením. Výzkumníci a vědci v zemi často vydělávají méně než obchodníci na tržištích, přičemž mají pocit nedocenění. „Cílem propagandy je do jisté míry vymýt lidem v IT sektoru mozky, aby si mysleli, že jsou hodni, protože slouží zemi,“ řekl.

Kim Čong-un zakázal sebevraždy. Jsou zradou socialismu, míní

KLDR v posledních letech ve svém zbrojním programu rychle pokročila. Země nyní disponuje arzenálem raket krátkého doletu, který mnozí odborníci na zbraně považují za plně schopný, začala testovat rakety na tuhé palivo, představila nový podvodní dron, vyslala bezpilotní letadla do centra Soulu a vypustila do vesmíru svůj první špionážní satelit.

I tak je mnoho nových technologií stále ve fázi vývoje, což podtrhuje potřebu nové generace, která by práci dokončila.

31. května 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video