Manželka severokorejského vůdce Kim Čong-una se po více než roce objevila na...

Manželka severokorejského vůdce Kim Čong-una se po více než roce objevila na veřejnosti. (17. února 2021) | foto: AP

Kim po spekulacích ukázal ženu. Demonstroval, že covid v KLDR nemají

  • 96
Manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una se po nevysvětlené více než roční nepřítomnosti ve středu znovu objevila na veřejnosti. K diktátorovi se připojila na koncertě u příležitosti státního svátku. Absence Ri Sol-ču vyvolávala spekulace o těhotenství či sporech s manželem. Jihokorejští zpravodajci se domnívají, že se Ri ukrývala před pandemií koronaviru.

Kimova manželka se objevila na snímcích, které ve středu zveřejnila severokorejská státní média. Ri přišla na koncert u příležitosti Dne zářící hvězdy, oficiálních narozenin Kimova otce, bývalého vůdce Kim Čong-Ila. První dáma KLDR se na fotografiích usmívá a tleská.

„Když generální tajemník přišel do hlediště divadla společně se svou manželkou Ri Sol-ču, všichni přítomní radostné jásali a vítali je,“ uvedla Korejská ústřední zpravodajská agentura (KCNA).

Bývalá zpěvačka Ri, které je údajně něco málo přes třicet let, v minulosti často doprovázela svého muže při významných událostech, včetně summitů s prezidenty Číny Si Ťin-pchingem a Jižní Koreje Mun Če-inem.

Naposledy ale byla na veřejnosti spatřena loni v lednu při oslavách lunárního Nového roku. Absence Ri zaujala podle listu The Washington Post také jihokorejské zákonodárce, kteří se na pravidelném úterním brífinku domáhali po národní zpravodajské agentuře (NIS) odpovědí.

Jihokorejská rozvědka v reakci na to uvedla, že Ri se veřejných aktivit pravděpodobně neúčastní kvůli pandemii covidu-19 a čas tráví se svými dětmi. Ty má Ri Sol-ču s Kimem podle NIS pravděpodobně tři.

Kimovu ženu už rok nikdo neviděl. Přitahovala moc pozornosti, líčí experti

„Ri zřejmě zmizela z dohledu kvůli pandemii. Jejím dramatickým objevením se na veřejnosti chce KLDR demonstrovat, že její hlavní město je před virem chráněno,“ říká Kim Jong-hyun, profesorka severokorejských studií na univerzitě Dongguk v Soulu.

Na snímcích z koncertu pořádaného v metropoli Pchjongjangu se Kim a Ri usmívají. Žádný z hostů nemá nasazenou roušku a není patrné, že by byly uplatňovány společenské odstupy.

Severní Korea zatím oficiálně nepotvrdila žádný případ infekce koronavirem. Podle NIS ale nelze vyloučit, že se nějaké případy infekce v zemi vyskytly vzhledem k tomu, že před uzavřením hranic počátkem roku 2020 měla KLDR čilé obchodní a další kontakty se sousední Čínou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video