Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na ekonomickém fóru v Petrohradu. (16....

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na ekonomickém fóru v Petrohradu. (16. června 2022) | foto: ČTK

Nestydíme se za to, kým jsme. Pohled Západu nás nezajímá, řekl Lavrov

  • 897
Rusko Ukrajinu nenapadlo, Moskvu pohled Západu vůbec nezajímá, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru britské stanici BBC na ekonomickém fóru v Petrohradu. Znovu obhajoval rozsudek smrti vynesený v Doněcku nad dvěma Brity a za lživé označil zprávy OSN o možných válečných zločinech spáchaných ruskými vojáky.

Ve čtvrtečním rozhovoru britské stanici BBC ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov opakoval, že Rusko Ukrajinu nenapadlo. „Ohlásili jsme speciální vojenskou operaci, když už nám nezbyl žádný způsob, jak vysvětlit Západu, že se zabývá zločinnou činností, když vtahuje Ukrajinu do NATO,“ prohlásil v rozhovoru Lavrov.

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu Lavrov poskytl pouze několik rozhovorů pro západní média. Stejně jako další ruští úředníci tvrdí, že ruským úkolem je denacifikovat Ukrajinu.

Zpravodaj BBC připomněl Lavrovovi květnové vyjádření vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michel Bacheletové ohledně možných válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky na Ukrajině a konkrétně připomněl, že ve vsi Jahidne v Černihivské oblasti ruští vojáci měsíc věznili 360 lidí, včetně 74 dětí a pěti handicapovaných, ve sklepě školy bez toalety a skoro bez vody. Deset starších lidí zde zemřelo. „To je boj s nacismem?“ zeptal se zpravodaj.

„Víte, že bohužel mezinárodní představitelé, včetně vysoké komisařky pro lidská práva, včetně - k mé obrovské lítosti - generálního tajemníka OSN a mnoho dalších představitelů OSN jsou pod tlakem Západu. A velice často se stávají hlásnou troubou lživých zpráv, které šíří Západ,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

Na dotaz, zda je tedy Rusko opět „bílé a načechrané“ (Putin předloni řekl, že Rusko je ve srovnání se Západem „bílé a načechrané“ - pozn. red.), Lavrov odvětil, že „Rusko není ani bílé, ani načechrané, Rusko je takové, jaké je, a my se nestydíme ukazovat sebe takovými, jací jsme“.

Udělejte to, dostaňte nás na kolena

Velká Británie je podobně jako Česká republika na ruském seznamu nepřátelských zemí. „Myslím, že už není prostor pro manévrování,“ řekl Lavrov o vztazích s Británií. A pokračoval: „Protože Johnson i Trussová (britská ministryně zahraničí - pozn. red.) otevřeně říkají, že by měli Rusko porazit, měli by Rusko dostat na kolena. Tak pojďte, udělejte to!“ Podle Lavrova Británie „obětuje zájmy svých lidí kvůli politickým ambicím.“

Telegram

Řeč byla také o Britech, které ruští vojáci zajali při bojích na Ukrajině a kteří byli soudem v separatistické Doněcké republice odsouzeni k trestu smrti.

Zpravodaj BBC namítl, že v očích Západu je to právě Rusko, které je zodpovědné za jejich osud. „Pohled Západu mě vůbec nezajímá. Zajímá mě pouze mezinárodní právo. Podle mezinárodního práva nejsou žoldáci uznáváni jako bojovníci,“ odvětil Lavrov a trval na tom, že o jejich osudu má rozhodnout soud.

Nevměšoval bych se, hájí Lavrov smrt pro zajaté cizince. Budou další soudy

Server Mediazona už dříve napsal, že všichni tři odsouzení vstoupili do ukrajinské armády ještě před začátkem nynější ruské invaze na Ukrajinu a že na Ukrajině žili několik let.

Aiden Aslin od roku 2018 sloužil u námořní pěchoty ukrajinských sil, od stejného roku je jejím příslušníkem i Shaun Pinner. Maročan Sádún se přestěhoval na Ukrajinu v roce 2019 a o dva roky později podepsal smlouvu o vstupu do ukrajinské armády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video