Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. | foto: Reuters

Šéfa NATO ohrozila trombóza. Skončil v bruselské nemocnici

  • 4
Generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer byl dnes narychlo hospitalizován v Bruselu. Důvodem byla nevolnost, kterou způsobila cévní trombóza. Scheffer ale není ve vážném stavu a lékaři očekávají, že se brzo zotaví.

"Generální tajemník byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři odstranili malou sraženinu, která ucpávala jednu cévu," řekl mluvčí NATO James Appathurai.

O jakou cévu šlo, neupřesnil. Dodal, že Scheffer bude teď několik hodin odpočívat na jednotce intenzivní péče a pak zůstane několik dní v nemocnici na pozorování. "Lékaři očekávají jeho plné zotavení," prohlásil.

Scheffera postihla nevolnost dnes krátce po 13:00 středoevropského času, když byl na otevření "vesničky NATO" v Bruselu u příležitosti belgického státního svátku. Ke konci ceremonie, která se odehrávala za úmorného vedra, se Scheffer posadil na lavičku, protože se cítil unaven. Pak se na ni dokonce na chvíli položil, aby znovu nabral sil.

Jeho mluvčí v té chvíli řekl, že nejde o nic vážného, že Scheffer byl unaven horkem a množstvím návštěv na rozloučenou, které v posledních dnech absolvoval. Pak ale musel být Scheffer převezen do nemocnice.

Jedenašedesátiletý Nizozemský politik, celým jménem Jakob Gijsbert de Hoop Scheffer, je generálním tajemníkem NATO od roku 2004. Končí v ní za několik dnů, jeho nástupcem bude dánský expremiér Anders Fogh Rasmussen.

Jedním z posledních Schefferových význmaných počinů bylo jednání na ostrově Korfu se zástupci Ruska. Severoatlantická aliance se s Rusy dohodla na obnovení vojenské spolupráce, kterou ukončila po loňské ruské invazi do Gruzie. - čtěte NATO a Rusko obnovují vojenskou spolupráci

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video