Generální tajemník OSN Pan Ki-mun s oběťmi cyklonu Nargis v Barmě (22. května 2008)

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun s oběťmi cyklonu Nargis v Barmě (22. května 2008) | foto: Reuters

Šéf OSN uspěl, junta vpustí do Barmy zahraniční humanitárce

  • 7
Barmská junta pustí do země zahraniční humanitární pracovníky, aby pomohli lidem zasaženým cyklonem Nargis. Po jednání z vůdcem režimu generálem Than Šweiem to řekl šéf OSN Pan Ki-mun. "Souhlasil, že vpustí všechny humanitárce bez ohledu na národnost," řekl Pan Ki-mun. Nargis zabil podle oficiálních údajů skoro 80 tisíc lidí.

Dalších 56 tisíc Barmánců se pořád pohřešuje a na 2,5 milionu jich podle OSN potřebuje pomoc. Ta se zatím dostala jen asi ke čtvrtině z nich. V zasažených oblastech, hlavně v deltě Iravadi, je zoufalý nedostatek jídla, vody a léků, hrozí propuknutí epidemií.

Barma se zatím vstupu zahraničních humanitárců zarputile bránila. Po řádění Nargisu z 2. května držela zemi v izolaci, nejdřív odmítala i materiální pomoc. Pak začala na letiště v Rangúnu pouštět stroje s pitnou vodou, potravinami, léky a dalšími nezbytnostmi.

Později ustoupila o další krok a na nátlak Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), jehož je členem, přijala cizí zdravotníky a nechala také pracovat vrtulníky Světového programu pro výživu.

Humanitárci, stejně jako experti na zvládání živelních katastrof a také novináři, ale dál čekali na víza v thajském Bangkoku. A tak se do Barmy, oficiálně Myanmaru, vypravil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, aby tamní vůdce přesvědčil o nutnosti spolupracovat. Což se mu, soudě dle výsledku dnešního jednání, podařilo. "Myslím, že ano," odpověděl tajemník na dotaz, zda jde o průlom.

"Byla to velmi dobrá schůzka," řekl Pan o jednání s 75letým Than Šweiem. Ten přijel v tmavě zelených kalhotách a vojenské košili a jeho kamenná tvář nedávala žádný signál, zda se šéfovi Spojených národů podaří zlomit jeho hlubokou podezíravost. Schůzka trvala dvě hodiny.

Neztrácejte naději
Nargis byl jedním z nejhorších cyklonů, které oblast postihly za poslední desítky let. Nejhůř zasáhl zmíněnou deltu Iravadi a také největší město Rangún, bývalou metropoli.

Pan Ki-mun se o rozsahu katastrofy přesvědčil na vlastní oči ve čtvrtek, kdy se do delty vypravil. Z helikoptéry viděl zničená pole v místech, která normálně platí za "rýžovou mísu Asie".

"Spojené národy jsou tu, aby vám pomohly. Celý svět se pokouší Barmě pomoci," řekl obětem katastrofy, které momentálně přežívají v řadách modrých stanů. Od vládních představitelů se šéf OSN dozvěděl, že "situace je pod kontrolou". Což je zpráva, kterou opakují i státem kontrolovaná média: krizová fáze je za námi, teď už se pracuje na obnově země. Realita je ale jiná.

ASEAN a Spojené národy chtějí v neděli v Barmě uspořádat dárcovskou konferenci, ale podmínkou je právě přístup do země, aby mohl být ověřen skutečný stav věcí a reálné potřeby obyvatel. Během uplynulých týdnů totiž řada organizací juntu obvinila, že si největší část pomoci nechává a lidem dává jen malou část.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video