Šéf CIA tuší, ale nepoví, kde je Usáma

  • 517
Ředitel CIA Porter Goss opět oživil zájem o nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina. Tvrdí, že má "výborné tušení", kde se šéf Al-Kajdy skrývá. Ale vzhledem k americkému respektu národní suverenity bude jeho zatčení velmi složité, cituje Gosse zpravodajský server CNN.

Podle CNN mluvil Goss v rozhovoru pro časopis Time, který vyjde 27. června, o pokroku v hledání bin Ládina.

"Když se budeme bavit o azylu v suverénním státě, dostaneme se do konfliktu s naším smyslem pro mezinárodní závazky a fair play," řekl Goss. "Musíme najít cestu pro nekonvenční způsob v konvenčním světě," dodal.

Na otázku, zda ví, kde se bin Ládin ukrývá, Goss odpověděl: "Mám výborné tušení, kde je. Jaká je další otázka?"

Neprozradil ani, o který stát nebo státy se jedná. Odvolává se pouze na zahraniční útočiště.

Ale američtí představitelé už dlouho spekulují o tom, že se bin Ládin ukrývá v horách na afghánsko-pákistánské hranici, dodal server CNN.

Koncem dubna se objevila už několikátá zpráva, že bin Ládin zemřel. Tentokrát ji přinesl server izraelského listu Haaretz s odvoláním na islamistický web, který má kontakty na teroristickou síť Al-Kajda. Jiný zdroj ale zprávu nepotvrdil. - více zde

Americké tajné služby po vůdci teroristů stále pátrají. Začátkem letošního roku uvažovaly, že zvýší odměnu za jeho dopadení na 50 milionů dolarů. - více zde

Vysokou odměnu za informace vedoucí k Usámovi bin Ládinovi vyhlásily USA krátce po útocích z 11. září 2001. Obviňují ho ze zosnování těchto atentátů.

Usáma bin Ládin na snímku z roku 2004.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video