Sedmdesátiletá Indka se svými čerstvě narozenými dvojčaty

Sedmdesátiletá Indka se svými čerstvě narozenými dvojčaty | foto: Profimedia.cz

Sedmdesátiletá indická babička porodila dvojčata

  • 27
Porodit dvojčata, to je samo o sobě slušný "výkon". Ale v sedmdesáti letech? To už je přímo rekord. Povedlo se to v sobotu Indce Omkari Panwarové. Narodili se jí chlapeček a holčička. Přestože na svět přišli o měsíc před termínem císařským řezem a váží necelý kilogram, jsou podle lékařů v naprostém pořádku.

Její porod sice nikdo nezpochybňuje, ale k tomu, aby byla oficiálně uznána za nejstarší matku světa, jedna drobnost chybí. Žena totiž nemá rodný list, což ale u indické venkovanky není nic výjimečného.

Podle internetových stránek BBC tvrdí, že v době, kdy Britové opustili Indii (1947), jí bylo devět. Z toho plyne, že letos překročila sedmdesátku. Nedokáže-li však svůj věk věrohodně prokázat, pochybná priorita nejspíš zůstane Španělce Carmele Bousadaové, která předloni porodila zdravá dvojčata v sedmašedesáti.

"Jestli jsem, nebo nejsem nejstarší matkou na světě, to pro mě nic neznamená. Chci jen vidět své děti a starat se o ně, dokud budu moci," citoval Omkari Panwarovou indický tisk.

Proč se vůbec důchodkyně, která už má dvě dospělé dcery a pět vnoučat, odhodlala na stará kolena podstoupit umělé oplodnění? Prý toužila dát manželovi mužského potomka, který by zdědil jejich malé hospodářství.

Sedmasedmdesátiletý manžel podle britského deníku The Sun zastavil půdu a prodal všechny své buvoly, aby měl na drahý lékařský zákrok. "Jsem nekonečně šťastný, teď máme syna," tvrdil Charan Singh Parwan. "Modlili jsme se k bohu, navštěvovali svatá místa, až to konečně vyšlo," dodal.

Gynekoložka Nisha Maliková, která provedla císařský řez v Muzaffarnagaru ve státě Uttarpradéš, neskrývala překvapení. "Když mi tahle stará žena oznámila, že je v jiném stavu, byla jsem v šoku. Za svou dvacetiletou praxi jsem o podobném případu nikdy neslyšela. Natož abych u něj asistovala," dodala pro The Sun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: BBC, Indie, Lékař, rekord, The Sun

Video