Výbuch minibusu v letovisku Kusadasi na pobřeží Egejského - Výbuch minibusu v letovisku Kusadasi na pobřeží Egejského moře | foto: Reuters

Sebevražedný útok v minibusu zabíjel

  • 25
V západotureckém letovisku Kusadasi na pobřeží Egejského moře dnes vybuchla nálož v minibusu. Exploze si vyžádala nejméně pět mrtvých a čtrnáct zraněných. Mezi oběťmi jsou i cizinci.

Podle nejnovějších zpráv šlo o sebevražedný útok, jehož pachatelkou byla žena. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Minibus údajně přepravoval turisty z města na nedalekou pláž.

Údaje zahraničních agentur se opírají převážně o sdělení místní soukromé televizní stanice NTV a úřadu starosty města Aliho Barise.

Podle úřadů v Turecku, Irsku a Británii zahynula britská a irská turistka a také mladá Turkyně, pravděpodobná pachatelka atentátu.

Národnost zbývající oběti zatím zveřejněna nebyla. Britské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že bylo zraněno šest Britů, z toho tři těžce.

Podle informací českého velvyslanectví v Ankaře a honorárního konzulátu v Izmiru nejsou mezi oběťmi dnešního teroristického útoku "téměř s určitostí" žádní Češi.

Kusadasi leží na pobřeží Egejského moře asi 70 kilometrů jihovýchodně od přístavu Izmir a je hojně navštěvováno domácími i zahraničními turisty.

Minulou neděli si výbuch ve městě Cesme rovněž na západním pobřeží Turecka vyžádal dvě desítky zraněných, včetně dvou cizinců. Explozi způsobila bomba ukrytá v odpadkovém koši a k útoku se přihlásila kurdská separatistická skupina Sokoli osvobození Kurdistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video