Rakouský kancléř Sebastian Kurz a britská premiérka Theresa Mayová po příjezdu na neformální summit Evropské unie v Salzburku (19. září 2018) | foto: AP

Kurzovi lidovci zformují rakouskou vládní koalici, připojí se Zelení

  • 60
Šéf rakouských lidovců, exkancléř Sebastian Kurz, potvrdil, že jeho strana zformovala vládní koalici se Zelenými. Program vlády strany zveřejní ve čtvrtek. Kurzovi rakouští lidovci (ÖVP) drtivě zvítězili v zářijových volbách. Ministerské nominace i dohodu musí ještě potvrdit sjezd Zelených, který se bude konat v sobotu.

„Vyjednávání o vládě nebylo, musím říct upřímně, snadné, protože naše dvě strany se velmi, velmi liší,“ konstatoval Kurz po boku Koglera. Dosažený kompromis podle něj obsahuje to „nejlepší z těchto dvou světů“. „Je možné snížit daňovou zátěž a zároveň uvést daňový systém do souladu s ekologií,“ řekl šéf rakouských lidovců. 

Šéf zelených Werner Kogler prohlásil, že Rakousko se ocitne v čele Evropy, pokud jde o klimatickou politiku.

Šéf Zelených a budoucí vicekancléř Kogler uvedl, že vyjednávači se ve věci ochrany před klimatickou změnou shodli více, než se čekalo. „Rakousko by se mělo stát evropským a mezinárodním pionýrem v ochraně klimatu,“ řekl.

Strany dohodu oficiálně oznámily před desátou hodinou večer. Vládní program a sestavu vlády nicméně podle agentury DPA zveřejní až v sobotu.

Zelení budou podle Reuters v koalici jednoznačně slabším partnerem, v parlamentních volbách 29. září získala Kurzova Lidová strana Rakouska 37,5 procenta hlasů, zatímco Zelení skončili se ziskem 13,9 procenta na čtvrtém místě. V Národní radě, kde je 183 křeslech, bude mít vládní koalice 97 poslanců - 71 lidovců a 26 z řad Zelených.

Pro Kurze vstup do vlády se Zelenými znamená úkrok doleva poté, co v letech 2017 až 2019 vládl s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Informaci přinesly ve středu večer agentury Reuters a DPA s odvoláním zdroje blízké vyjednávání.

Sebastian Kurz byl nejmladším premiérem v celé Evropě (5/2018):

2. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video