Gerhard Schröder (SPD)

Gerhard Schröder (SPD) - Kancléř Gerhard Schröder (SPD) zdraví příznivce pod zveřejnění prvních odhadů výsledků předčasných parlamentních voleb v Německu (18. září 2005) | foto: Reuters

Schröder zvažuje odchod, nechce skončit jako Kohl

  • 2
Dlouhá léta měl Gerhard Schröder ve Spolkovém sněmu svého předchůdce na očích. Helmut Kohl po šestnácti letech v úřadě kancléře z politiky neodešel a zůstal poslancem německého parlamentu, kde sdílel zadní lavice opozice. To není nic vhodného pro "ještěkancléře".

Schröder proto zvažuje předčasně položit svůj poslanecký mandát ještě před vypršením legislativního období a odejít z aktivní politiky.

"Nechci dopadnout jako Kohl," prohlásil údajně před svými stranickými kolegy z SPD Gerhard Schröder, jak o tom informuje ve svém nejnovějším vydání renomovaný hamburský týdeník Der Spiegel.

Schröder, kterého by do měsíce měla nahradit šéfka konzervativců Angela Merkelová, prý již nehodlá setrvat v Bundestagu jako poslanec v zadních řadách, jak to udělal Helmut Kohl poté, co prohrál v celoněmeckých parlamentních volbách na podzim 1998. Takové pokračování kariéry považuje Schröder za nedůstojné.

"Odcházející kancléř by měl v parlamentu uvolnit místo mladším ambiciózním politikům", prohlásil prý Schröder.

Na to se nesmírně těší vedení křesťanských demokratů CDU, kteří jsou s SPD v poločasu jednání o velké koalici a nemohou se dočkat konce Schröderovy éry, zejména v zahraniční politice. Budoucí kancléřka Angela Merkelová je pro intenzivnější vztahy s USA a naopak pro větší odstup od Ruska. Do práce Evropské unie chce zase více zapojit východoevropské partnery.

Kdy dá Schröder politice definitivně sbohem, nechává zatím otevřené. V SPD se nicméně proslýchá, že tak učiní nejpozději do konce příštího roku. Zatím je jasné jen to, že se po nástupu Merkelové k moci nastěhuje v Berlíně do kanceláře takzvaného "starého kancléře". Podobně jako Kohl i on bude mít k dispozici sekretářky a osobní referenty.

Ještě předtím, než v letošních předčasných zářijových volbách Schröder a jeho vládní koalice sociálních demokratů a strany Zelených neobhájila většinu, se začalo v Německu spekulovat o jeho dalším možném osudu. Hovořilo se zejména o jeho úmyslu přejít do hospodářské sféry, což Schröder prý zatím neplánuje.

"Raději se budu věnovat psaní memoárů," nechal se slyšet před pár dny a přiznal, že dostal minimálně jednu nabídku od velkého německého nakladatelství. Několikrát také prohlásil, že se chce více věnovat rodině a dvěma dcerám.

Fischer opět "v chomoutu"
Více času na soukromý život si rozhodně našel odcházející ministr zahraničí Joschka Fischer, který se popáté oženil. Podle italských médií sedmapadesátiletý politik řekl uplynulou sobotu v Římě ano své devětadvacetileté přítelkyni Minu Baratiové. Oddávajícím byl starosta Věčného města a mezi hosty byli jen nejbližší příbuzní a malá dcerka novomanželky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video