Německou vládu povede Angela Merkelová.

Německou vládu povede Angela Merkelová. | foto: ČTK

Schröder ustoupil, kancléřkou bude Merkelová

  • 189
Německou kancléřkou bude šéfka křesťanských demokratů Angela Merkelová. Představitelé vítězné koalice CDU/CSU se na tom dohodli s konkurenční SPD Gerharda Schrödera. Merkelová se tak stane první ženou, která povede osmdesátimilionovou zemi.

SPECIÁL: Německé volby 2005

Představitelé konkurenčních stran se domluvili na tom, že kancléře nominuje nejsilnější poslanecký klub ve Spolkovém sněmu.

Křesťanskodemokratická unie navrhne i předsedu Spolkového sněmu. Měl by se jím stát dosavadní místopředseda Norbert Lammert z CDU. V čele německého parlamentu vystřídá demokrata Wolfganga Thierseho.

Definitivní podobu dohody politici stvrdili na dopolední schůzce. Podmínky za sociální demokraty vyjednali Gerhard Schröder a předseda strany Franz Müntefering. Proti nim zasedli Angela Merkelová a šéf CSU Edmund Stoiber.

Výsledky jednání schválila i grémia stran. Dohoda o postu spolkového kancléře přímo souvisí s vyjednáváním o podobě koaliční vlády. Obě politická uskupení by měla mít v kabinetu po osmi ministrech.

"Výměnou za křeslo kancléře udělají konzervativci řadu jiných personálních ústupků," odhadnul vývoj Andreas Rees, ekonom HVB Group v Mnichově.

Schröder asi ve vládě nebude
Křesťanskodemokratická unie přepustila sociálním demokratům za post kancléře resorty zahraničí, financí, spravedlnosti a práce, prozradil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z SPD.

Zatím není jasné, co bude dělat odcházející kancléř Schröder. Podle informací listu Passauer Neue Presse prý už v neděli v úzkém kruhu oznámil, že ve vládě nebude.

Sociální demokraté udělali ústupek přesně tři týdny po patovém výsledku předčasných parlamentních voleb. Ty skončily těsným vítězstvím konzervativní koalice CDU/CSU, která jen o necelé procento porazila vládní SPD. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video