Pohřeb saúdského krále Fahda - Truchlící vynášejí tělo krále Fahda z mešity. (2. srpna 2005) | foto: Sultan al Fahed, Reuters

Saúdský vládce spočinul v neoznačeném hrobě

  • 8
Do Rijádu, metropole Saúdské Arábie, se sjeli arabští i západní státníci, aby se rozloučili se saúdským králem Fahdem. Zemřel v pondělí ve věku 83 let. Ačkoli patřil k nejbohatším lidem světa, pohřben je skromně, v neoznačeném hrobě na rijádském hřbitově.

V Saúdské Arábii vládne jako oficiální náboženství přísná wahhabistická verze islámu, která navštěvování hrobů odmítá jako uctívání model. Hrob bývalého vládce tak bude stejný, jako všechny ostatní na hřbitově.

"Jeho hrob bude stejný jako hroby jiných muslimů. Mezi ním a ostatními muslimy nebyl žádný rozdíl," vysvětlil nejvyšší saúdský duchovní.

Země nemá státní smutek
Saúdská Arábie také po smrti vladaře nevyhlásila žádný státní smutek, protože wahhabismus plně respektuje boží vůli. Ani státní vlajky, na kterých je nápis "Není boha kromě Alláha" nebudou staženy na půl žerdi, bylo by to považováno za rouhačství.

Z mešit, rozhlasu a televize sice znějí modlitby a verše z koránu, obchody však zůstávají otevřené a podniky nepřerušily práci. "Je to velmi smutný den, ale lidé na to byli připraveni, byl dlouho velmi nemocný," řekl po smrti krále Fahda jednatřicetiletý inženýr Muhhamad al-Akíl.

Na obřad jdou jen muslimští politici
Stejně prostý jako hrob byl i smuteční obřad. Začal ve tři hodiny odpoledne místního času v rijádské mešitě. Zúčastnili se ho členové saúdské královské rodiny, političtí vůdci muslimských států i prostí Saúdové.

Prostý smuteční obřad vedli nejvyšší saúdští duchovní, po něm následoval pohřeb. Královo tělo bylo do hrobu uloženo zabalené v hnědém sukně. Vše provázela přísná bezpečnostní opatření.

Z vůdců muslimského světa přijeli například egyptský prezident Husní Mubarak, jordánský král Abdulláh, afghánský prezident Hamíd Karzáí či palestinský prezident Mahmúd Abbás. Irák reprezentují dva nejvyšší představitelé - prezident Talabání a premiér Džáfarí.

Západní politici, mezi nimi i český prezident Václav Klaus, jsou očekáváni později na kondolenční návštěvy u nového krále Abdulláha. Do Rijádu by měl přiletět například britský následník trůnu, princ Charles. V americké delegaci by zase měl být otec současného prezidenta George Bush starší. Západní delegace by měly do Rijádu ke kondolenčním návštěvám přilétat i během středy.

Klaus už v pondělí poslal novému králi Abdulláhovi soustrastný telegram. "V králi Fahdovi odešla významná osobnost regionální i světové politiky a já jsem přesvědčen, že jeho přínos pro stabilitu na Blízkém Východě nebude zapomenut," napsal Klaus.

Král Fahd ibn Abdal Azíz Saúd stál v čele Saúdské Arábie, největšího světového producenta ropy, od roku 1982. Zemřel v pondělí v rijádské nemocnici, bylo mu 83 let. Jeho nástupcem se automaticky stal jeho o dva roky mladší nevlastní bratr Abdulláh. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video