ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firma čelí ve Francii obvinění, že její lék způsobil smrt novorozenců

  • 5
Francouzské úřady zahájily vyšetřování farmaceutické firmy Sanofi. Ta již delší dobu čelí obvinění, že nedostatečně informovala o vedlejších účincích léku Depakine, který se užívá k léčbě epilepsie či bipolární poruchy a je silně rizikový během těhotenství. Nově je firma obviněna z toho, že kvůli zavádějícím informacím o léku zemřela nejméně čtyři novorozeňata.

Depakine je jedním z obchodních jmen léku valproát. Jeho vedlejší účinky mohou být velmi vážné a pokud se užívá během těhotenství, může způsobit vrozené vady u již narozených dětí, autismus nebo dokonce úmrtí ještě nenarozeného plodu. 

Mrtvice nebo poškozená játra. Lék za statisíce má vážné vedlejší účinky

Jak uvádí agentura Reuters, francouzská Inspekční agentura pro sociální věci (IGAS) odhaduje, že mezi léty 2006 až 2014 se téměř 450 dětí narodilo s vrozenými vadami kvůli tomu, že jejich matky užívaly Depakine během těhotenství. 

Sanofi obvinění odmítá

Firma Sanofi ve vyšetřování, které se týká  nedostatečného informování o vedlejších účincích léku, figuruje už delší dobu. Teď však přibylo ještě vyšetřování v případu čtyř mrtvých novorozeňat. 

Společnost se však proti oběma obviněním ohrazuje. „O možných vedlejších účincích léku jsme informovali dostatečně, přesně podle zákonných požadavků. Vyšetřování je neopodstatněné. Nic nenaznačuje odpovědnost naší společnosti,“ uvedla Sanofi. 

Podle Reuters se však vyšetřování takových případů může ve Francii táhnout i několik let a není přitom jasné, zda se vůbec dostane před soud a vyústí tak v prokázání viny, případně v odpovídající kompenzaci škod. Tu navíc firma razantně odmítá. 

V Česku je informovanost dobrá

Lék se v současné době prodává ve více než 100 zemích, podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv není výjimkou ani Česká republika.

Výrobce stahuje jednu šarži Ibalginu pro děti, může ohrozit zdraví

„Léčivé přípravky s obsahem látky valproát jsou u nás dostupné pouze na lékařský předpis. Pacientky potvrzují, že byly poučeny o riziku, což je dostatečně ošetřeno edukačními materiály jak pro pacientky, tak pro lékaře. Navíc edukovanost českých lékařů je na velmi dobré úrovni,“ řekla iDNES.cz mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video