Saddámovi námořníci žijí mezi Američany

  • 13
Na italské námořní základně La Spezia, kterou využívá NATO, kotví irácké válečné lodě. Každé ráno vztyčí Iráčané na stožár vlajku a zkontrolují zbraně. Posádky dvou nejmodernějších Saddámových lodí uvízly na významné základně NATO spolu s americkými a britskými námořníky.

Dvě přes 70 metrů dlouhé korvety uvěznilo v Itálii zbrojní embargo. Posádky dostávají denně dodávky čerstvého masa, pečiva a jiných potravin. Mají i stálou dodávku elektrické energie, napsal britský deník The Telegraph.

Korvety jsou na základně už 17 let. Italská loděnice tehdy dokončila první dvě z celkem jedenácti lodí, které si irácká vláda objednala. Když byly korvety oficiálně předány, Irák se dozvěděl, že si je kvůli zbrojnímu embargu nemůže odvézt. Embargo na něj bylo uvaleno během irácko-íránské války a následně prodlouženo.

Minulý týden začali iráčtí vetřelci vyzbrojení 76milimetrovými děly a raketomety vzbuzovat obavy. Když italský premiér Berlusconi podepsal článek osmi evropských politiků podporující úder na Irák, řekl mluvčí italského námořnictva: "Naprosto netušíme, co s nimi máme dělat."

"Před Vánocemi jsme žádali ministerstva v Římě o instrukce, jak postupovat. Žádnou odpověď jsme ale nedostali. Nemáme z toho vůbec dobrý pocit. Je to všechno takové divné," uvedl dále.

Jedna z lodí je nyní ve vojenském suchém doku. Tam se podrobuje nutným opravám, které jí za nízkou cenu zařídilo italské vojenské námořnictvo.

Základna La Spezia slouží jako středisko NATO se specializací na podvodní balistiku. Staví se tu také nová generace ponorek aliance.

Do války v Perském zálivu v roce 1991 bydlela irácká posádka i s rodinami na pobřeží. Nyní spí dvanáct členů posádky obou lodí raději na palubě. Místní obyvatelé, žijící kolem základny, je dobře znají.

"Ale jo, znám je," říká majitel baru Pink Benny. "Chodili sem docela pravidelně, jsou moc milí, ale poslední dobou se stáhli do sebe."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video