Podle vědců je hodně ohrožena například populace tresky. Čekají, že u amerických břehů klesne její stav kvůli oteplování do roku 2050 na polovinu.

Podle vědců je hodně ohrožena například populace tresky. Čekají, že u amerických břehů klesne její stav kvůli oteplování do roku 2050 na polovinu. | foto: Profimedia.cz

Rybářské národy ztratí obživu kvůli oteplování, varují vědci

  • 38
Vědci v Británii zveřejnili dvě studie týkající se oteplování klimatu do roku 2050. První varuje před rostoucími emisemi skleníkových plynů. Podle druhé do poloviny století vyhyne mnoho druhů ryb a přesuny těch ostatních do chladnějších vod zkomplikují rybolov.

Pokud emise skleníkových plynů porostou dnešním tempem ještě čtyřicet let, ocitne se svět na pokraji katastrofy a zvrátit trend oteplování se stane ještě obtížnějším než teď. A průměrná teplota vzroste ještě o dva stupně oproti době, kdy začínala průmyslová revoluce, uvedl britský Ústav pro strojní inženýrství.

"To přivede svět na pokraj katastrofy, způsobí bezprecedentní záplavy a vlny veder," varuje studie, podle níž v roce 2050 začne tát ledový příkrov Grónska.

Počítačový model vývoje na dalších tisíc let, který ústav vypracoval, ukázal, že teploty se budou dále zvyšovat, kolem roku 3 000 už z grónského ledu moc nezbude a podstatně se změní cirkulace vod v Atlantském oceánu.

Studie Východoanglické univerzity z Norwiche uvádí, že oteplování vod by mohlo do roku 2050 způsobit vyhynutí početných druhů ryb v tropických a v subpolárních oblastech a vyvolat "rozsáhlou redistribuci" rybných druhů.

Velká část z nich by se měla přesouvat na sever, a to v průměru o čtyřicet kilometrů za desetiletí. Vytěžit by z toho mohly arktické oblasti Norska, ale v subpolárních a tropických oblastech a v napůl uzavřených mořích by s sebou klimatické změny měly přinést vyhynutí mnoha místních druhů, uvádí se ve studii.

Například v severních mořích se podle ní do roku 2050 sníží stav tresek o pětinu, rybolov na východním pobřeží Spojených států klesne dokonce o polovinu.

ŽIJÍ Z RYBOLOVU

Odborníci na rybolov z organizace World Fish Center upozorňují, že v Africe, Asii a Jižní Americe může omezení rybaření v důsledku klimatických změn vážně zasáhnout třiatřicet národů.

Devatenáct z nich, zejména v Africe, řadí na seznam málo rozvinutých zemí i Organizace Spojených národů. "Tyto národy budou postiženy nejvíce, protože mají omezenou možnost zajistit si jiné zdroje příjmu a jídla," vysvětlil Edward Alisson z World Fish Center.

Mezi rybářské národy patří například Angola, Mozambik, Somálsko, Mauritánie, Senegal či Sierra Leone.

Zdroj: BBC News

Kritici globálního oteplování v čele s českým prezidentem Václavem Klausem tvrdí, že se planeta buď neotepluje, nebo že za mírné oteplování - pokud jej připouštějí - nemůže člověk, ale klimatický cyklus na Zemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video