Moskva v posledních letech navyšuje armádní rozpočet, ale podmínky pro řadové vojáky se nijak zásadně nemění. Ilustrační foto

Moskva v posledních letech navyšuje armádní rozpočet, ale podmínky pro řadové vojáky se nijak zásadně nemění. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ruský voják zastřelil při pokusu o útěk tři kolegy a pak sebe

  • 31
Mladý ruský branec, kterého povolali do služby na Dálném východě, dnes při pokusu o útěk z hlídky zastřelil tři kolegy a pak sebe. Jednoho vojáka navíc těžce zranil, informovalo ministerstvo obrany. Sebevraždy jsou v ruské armádě časté, v roce 2007 jich bylo bezmála 350.

Vojín z posádky v Sergejevce utekl i s automatickou zbraní ze stanoviště, kde měl hlídku. Když se ho kolegové pokusili zastavit, začal střílet.

Tři vojáky zabil, čtvrtého těžce zranil. Nakonec namířil zbraň proti sobě. "Po vraždách se voják V. A. Denis střelil sám svou automatickou zbraní," uvedlo ministerstvo na svých internetových stránkách.

Moskva v posledních letech několikrát navýšila armádní rozpočet ve snaze modernizovat svou rozsáhlou armádu. Podmínky pro řadové vojáky se ale nijak zásadně nemění, mladíci jsou často frustrovaní a stresovaní. Sebevraždy a násilné incidenty jsou proto časté.

Jen za loňský rok si vzalo život 341 mladých vojáků. Na téměř každý den roku tak připadá jedna sebevražda.

Podobná tragédie jako dnes se v posádce Sergejevka odehrála před čtyřmi lety, kdy jeden voják zabil tři policisty a důstojníka. Pokusil se pak o sebevraždu, ale přežil, načež byl odsouzen k doživotnímu vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video