Rusové oslavují zprovoznění Krymského mostu, který spojil ruskou pevninu s...

Rusové oslavují zprovoznění Krymského mostu, který spojil ruskou pevninu s anektovaným poloostrovem (16. května 2018) | foto: Reuters

Armáda, síla vůle a Putin. Čím dál víc Rusů věří, že jsou opět velmoc

  • 1235
Polovina Rusů si dnes myslí, že jejich země opět dosáhla velmocenského statusu. Vyplývá to ze sociologického průzkumu, o kterém informoval list Kommersant. Rusko si podle respondentů respekt na mezinárodní scéně vysloužilo především díky armádě, silnému duchu národa a „dobrému a silnému prezidentovi“.

Tomu, že Rusko je dnes velmocí, věří podle sociologického centra VICOM 49 procent Rusů. Dalších 35 procent si myslí, že jejich vlast tohoto postavení dosáhne v příštích patnácti až dvaceti letech. Loni bylo o velmocenském statusu Ruska přesvědčeno dokonce 57 procent respondentů.

I přes mírný letošní pokles jsou to podle listu Kommersant rekordní čísla. V letech 2003 až 2016 byla o velmocenském postavení Ruské federace přesvědčena maximálně čtvrtina dotazovaných. Většina z nich se domnívala, že si Rusko na roli velmoci  bude muset ještě několik let počkat.

Rusové soudí, že zárukou jejich síly v očích zahraničí je především bojeschopná a dobře vyzbrojená armáda, „dobrý a silný prezident“, síla vůle a národní duch. Odborníci přitom zdůrazňují, že výsledky šetření odpovídají atmosféře „všichni jsou proti nám“, která v Rusku vládne od vypuknutí ukrajinské krize před čtyřmi lety.

„Změna v pohledu na ruskou velikost se odehrála docela nedávno,“ řekl ruskému listu představitel VICOM Stěpan Lvov. „Svou roli v tom sehrálo posílení role Ruska ve vojenských a politických vztazích,“ míní Lvov a poukazuje především na vojenské angažmá Moskvy po boku syrského prezidenta Bašára Asada.

Už něco znamenáme

Podle Lvova názorový posun ovlivnil ještě jeden faktor: překonání ekonomické krize. „Ten nejhorší možný scénář se nerealizoval. Pokud by ekonomika zkrachovala, o žádných snech, podle nichž vzrůstá velikost naší země, by nemohla být řeč,“ podotkl Lvov. 

Rusové jsou sice hrdí na vojenskou sílu své země, průzkum však ukázal ještě jednu zajímavou věc: 37 procent respondentů nedokázalo uvést žádný pozoruhodný úspěch, kterého by Rusko dosáhlo v posledních deseti až patnácti letech. 

Politolog Boris Makarenko má za to, že Rusové se v podobných průzkumech nechají vést především emocemi, a nikoliv hlubším porozuměním pro skutečnou pozici Ruska ve světě. Pocit příslušnosti k velké a silné mocnosti podle něj Rusům pomáhá kompenzovat nepříjemnosti každodenní reality.

„Začátkem roku 2016 tu byla nižší úroveň krizových nálad a v roce 2014, kdy byl připojen Krym, zavládl pocit vítězství. Dnes jsme ještě pořád sjednocení kolem vlajky. Převládající pocit ‚všichni proti nám‘, však naznačuje, že už něco znamenáme,“ myslí si Makarenko.

Telefonické dotazování agentura prováděla na konci dubna a zúčastnilo se ho dva tisíce lidí starších 18 let. 

Rusové si pochodem Nesmrtelného pluku připomněli konec války:

8. května 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video