Obrněný konvoj proruských jednotek u separatisty ovládaného města Volnovacha v...

Obrněný konvoj proruských jednotek u separatisty ovládaného města Volnovacha v Doněcké oblasti na Ukrajině. Na obrněném vozidle je nápis: "Ruský". (12. března 2022) | foto: Reuters

Rusové zajali členy naší mise, hlásí OBSE. Snaží se o jejich propuštění

  • 26
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Twitteru oznámila, že Rusové v Doněcku a Luhansku zajali některé členy jejich zvláštní pozorovatelské mise. Momentálně se organizace snaží dosáhnout jejich propuštění.

Tamní úřady podle ruských médií podezírají evropské pozorovatele, že prý předávali údaje ukrajinské straně. Podle britské zástupkyně v OBSE Deirdre Brownové pracovníky mise zajaly ruské síly.

„OBSE je krajně znepokojena tím, že řada členů mise byla v Doněcku a Luhansku zbavena svobody a snaží se všemi dostupnými kanály dosáhnout jejich propuštění na svobodu,“ citovala agentura Reuters z komuniké organizace.

Ministerstvo státní bezpečnosti neuznávané Luhanské lidové republiky v sobotu podle ruské agentury TASS oznámilo, že má důkazy o tom, že pozorovatelé se dopouštěli „vyzvědačství a další podvratné činnosti“, shromažďovali utajované informace a spolupracovali s ukrajinským ministerstvem obrany.

TASS připomněl, že mise OBSE začala působit na Ukrajině v březnu 2014, působilo v ní okolo tisícovky pozorovatelů. Začátkem března OBSE ohlásila evakuaci skoro 500 pozorovatelů po ruském útoku na Ukrajinu. Šéf luhanských separatistů 13. dubna působení mise zakázal. Pozorovatelé měli opustit území ovládané separatisty do konce měsíce.

Mise zaznamenala porušení lidských práv

Ruská armáda se podle pozorovatelů pravděpodobně dopustila zločinů proti lidskosti či válečných zločinů, uvedla agentura AFP. Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan označil před několika týdny Ukrajinu za místo, kdy byly spáchány zločiny.

Podle pozorovatelů existují „věrohodné důkazy“, že se ruští vojáci dopustili mučení a nelidského zacházení. Únosy či zmizení civilistů a představitelů civilních orgánů, které byly během konfliktu opakovaně zaznamenány, podle mise pravděpodobně naplňují podstatu zločinů proti lidskosti. 

Útok na Oděsu si vyžádal osm mrtvých. Zelenskyj vyzval Putina ke schůzce

Pokud by Rusko dodržovalo mezinárodní právo, tak by počet mrtvých a zraněných civilistů byl výrazně nižší, tvrdí dokument.

Pozorovatelé zaznamenali také porušování mezinárodního práva ze strany ukrajinských sil. Největší obavy vzbuzuje zacházení s ruskými válečnými zajatci. Pozorovatelé dodali, že ruské činy jsou závažnější svou podstatou a rozsahem než ty ukrajinské. Předpokládaná porušení základních lidských práv se stala převážně na území pod kontrolou Ruska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video