Rusko: rok hledání nových směrů a vůdců

- Ekonomický pokles a politická nejistota nedopřejí Rusku klidu ani v letošním roce. Naopak, bude to rok přelomový, jehož události ovlivní budoucnost země více než léta předcházející.
Bude to rok zoufalých snah o zkrocení krize, rok parlamentních voleb a rok příprav na historickou bitvu desetiletí, bitvu o následnictví prezidenta Jelcina.
Premiér Jevgenij Primakov se bude všemožně pokoušet téměř o nemožné: zastavit rozklad ekonomiky, vrátit občanům naději o světle na konci tunelu a přesvědčit Západ, že ne všechny finanční půjčky nenávratně zmizí.
Hospodářství země se bude dále hroutit. Klíčové problémy - například neschopnost státu vybírat daně - se za jeden rok nedají vyřešit, vládě se maximálně může podařit nastartovat správné procesy. To je ovšem optimistická varianta. K reálnějším scénářům patří hrozba nekontrolovaného tištění peněz a hyperinflace.
Prezident Jelcin bude přesvědčovat svět, že nadále řídí běh věcí. Ve skutečnosti bude dál mizet ze scény.
V prosinci čekají zemi parlamentní volby a kampaň bude dlouhá. Výsledky mohou vyjádřit nálady, jejichž posilování již nyní znervózňuje svět: odklon od Západu či podpora populistických vládců tvrdé ruky.
V zákulisí a stále více i na veřejnosti začnou mocní bojovat o pozice v prezidentských volbách plánovaných na rok 2000. Heslo roku 1999 zní: příští století Ruska bude záviset na tom, kdo ovládne Kreml.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video